VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ BEYANNAMESİ
Veraset ve İntikal Vergisinin mükellefi, veraset yoluyla ya da karşılıksız diye tabir ettiğimiz ivazsız bir suretle kendisine mal, para vb. intikal eden gerçek ve tüzel kişilerdir. Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi kağıt ortamında ya da interaktif vergi dairesi sistemi üzerinden verilebilmesi için öncelikle veraset ilamı, diğer bir ifade ile mirasçılık belgesi alınması gerekmektedir. Mirasçılık belgesini noterler verebilmektedir. Özel durumlarda Sulh Hukuk Mahkemesine müracaatla birlikte alınabilir.
Veraset ve İntikal Vergisinde bir takım özel istisnalar da mevcuttur. Parasal istisnalar her yıl değişmekte olup, güncel durum vergi dairesinden öğrenilebilir. Bunun dışında intikal eden bazı özel eşyalar da istisna kapsamındadır. Veraset ve İntikal Vergisi oranı veraset yoluyla intikal veya ivazsız intikal durumuna göre değişmekte ve artan oranlıdır.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde, ivazsız intikallerde ise bir ay içinde verilmelidir. Veraset ve İntikal Vergi Beyannamesine; Veraset ilamı, vasiyetname, borç ve masraflara ait belgeler, bilanço, gelir tablosu, tapu fotokopileri ve emlak vergi değerini gösteren belediyeden alınan belge, araçların ruhsat fotokopileri ve kasko değerini gösteren belgeler, banka yazıları vb. belgeler eklenmelidir.
Veraset ve İntikal Vergisini hemen ödeyeceğiniz gibi, üç yılda mayıs ve kasım aylarında olmak üzere taksitler halinde de ödeyebilirsiniz.
Yukarıda kısaca özetlediğimiz veraset ve intikal vergi beyannamesini internet üzerinden nasıl vereceğiniz konusuna da kısaca değinmek istiyorum. İnteraktif Vergi Dairesi’ne (ivd.gib.gov.tr) adresine e-devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra “Veraset İşlemleri” kısmından giriş yaparak beyannameyi adım adım doldurup, eklerini de sisteme yükleyerek beyannamenizi gönderebilirsiniz.
Veraset ve İntikal Vergi Beyannamesini kağıt ortamında da doldurup, ekleriyle birlikte ikametgahınızın bulunduğu vergi dairesine vermeniz de mümkündür. Mirasçılardan herhangi birisinin vermesi yeterlidir. Ancak, beyannameyi tüm mirasçıların imzalaması gerekmektedir.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesinin yasal sürelerde verilmediğinin tespiti ile adınıza cezalı vergi tahakkuku yapılmaktadır. Veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilmemesinin bir diğer olumsuz durumu ise, intikal eden mal, para vb. değerleri tasarruf etme imkanınızın olmamasıdır. Ancak, ilgili vergi dairesinden alacağınız bir yazı ile mal ve hakları kullanabilir, tasarruf edebilirsiniz.
Unutmayın! Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır.