BARKOD NUMARASINDAKİ 868 VEYA 869 ÖN EKİ NEYİ İFADE EDİYOR?
Yerli malı kullanımını yaygınlaştırmak ve ülkemizden döviz çıkışını engellemek için ve bazen de yabancı ülkelerin ürettiği mallara ambargo koymak amacıyla 868 veya 869 ile başlamayan ürünleri almamayı tavsiye ederiz.
Bugünlerde de 868 veya 869 önekinin bulunduğu barkodlu ürünlerin alınması tavsiye edilmektedir. Ben de bu tür kampanyalara destek veren birisiyim.
Ancak bu tür kampanyaların tüketiciler açısından yanıltıcı olmaması için aşağıdaki kısa açıklamayı yapmayı uygun buldum.
Barkod Sistemi dediğimiz kodlama sisteminin kısa adı GS1 olup, bu sistemin merkezi Brükseldedir. Barkod Sistemi GS1 organizasyonu tarafından yönetilmektedir. Bu organizasyon Türkiye için de 868 veya 869 öneki tahsis etmiştir.
GS1 Barkod ve numaralandırma sisteminin amacı ürünlerin menşeini yani üretim yerini belirlemek değildir. Buradaki amaç bilgi sistemlerine daha hızlı ve doğru bilgi aktarılmasını sağlamak ve böylece tedarik zincirindeki aksamaların önüne geçmektir. Bu sistemin en önemli amaçlarından biri de dünya üzerinde kullanılan herhangi iki numaranın birbiriyle çakışmasının önüne geçmektir.
GS1 Sistemi kapsamında ürünlere verilen barkod numarasının üreticisi tarafından verilmesi tavsiye edilmekle birlikte, ürün dağıtıcıcısı, ithalatçısı tarafından da verilebilir. Bu nedenle Barkod Numarasının 868 veya 869 ile başlaması bu ürünün kesinlikle Türkiyede üretildiği anlamına gelmez. İthalatçı bir firma da bu kodları ürün üzerine vurabilir ve piyasaya sürebilir.
Türkiyede üretilen bir ürün olup-olmadığını öğrenmek için üretim yerinin Türkiye olup-olmadığına bakmamız gerekir. Türkiye de üretilen yabancı marka ürünler için olumsuz kampanyalar yapmamamız gerekir. Yabancı sermayeyi Türkiyeye çekmek ve Türkiyede fabrika kurmalarını sağlamak milli menfaatimize ters değildir. Yerli sermaye ile kurulan fabrikaların yeri tabiiki başkadır. Yerli ve Milli Markalarımız ülkemizin onuru ve gururudur.
Tüketici olarak uyanık ve dikkatli olmalıyız. Satın aldığımız bir ürünün Türkiye´de fabrikası var mı, yani Türkiye´de mi üretiliyor buna bakmalıyız. Satın aldığımız ürün dışarıdan ithal ediliyorsa ve hele hele bu ürün teknoloji dışı ve tüketime yönelik bir ürün ise bundan uzak duralım, satın almayalım.
Örneğin; Yerli ve milli oldukça kaliteli çikolatalarımız varken neden gösteriş ve hava olsun diye direk ithal edilen çikolatayı çocuklarımıza alalım? Bunun için verdiğimiz dövizler bize kan ve gözyaşı olarak dönüyor. Bunun hesabı vallahi de billahi de ağırdır?