Dolar 34,4818
%0.06
Euro 36,4008
%0.14
Altın 2.955,390
%0.69
Bist-100 9.305,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

ÇALIŞANLARIN İŞ KAZASI GEÇİRMESİ HALİNDE, SİGORTALI VEYA HAK SAHİBİNE SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN YAPILACAK YARDIMLAR VE ÇALIŞANLARIN AÇABİLECEĞİ DAVALAR:

İş Kazası; işyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen özre uğratan bir olaydır. İş kazası sonucu yaralanmalar tedavi süreci sonucunda eski halini alabileceği gibi bazen de vücut bütünlüğünde önemli hasarlar vererek, kişiyi özürlü hale getirebilmektedir. Meslek hastalığı ise, kişinin yaptığı işin sonucu olarak ortaya çıkan ve kişinin sağlıklı yaşamasına engel olan bir hastalıktır.

Gerek iş kazasını ve gerekse meslek hastalığını yüzde yüz engelleme durumu olmasa bile, en aza indirmek tamamıyla işverenlerin ve çalışanların elindedir. Devletin de önleyici tedbirlerin alması çok önemlidir. Kanaatimiz odur ki; Devlet, İşveren ve çalışan el ele verip, birlikte çalışması halinde iş kazası olayları tarih olacaktır.              

ÇALIŞANLARIN İŞ KAZASI GEÇİRMESİ HALİNDE, SİGORTALI VEYA HAK SAHİBİNE SGK TARAFINDAN YAPILACAK YARDIMLAR:

İş kazası sonucu yaralanan sigortalılara veya ölenlerin hak sahiplerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar özetle şunlardır:

1-) Sigortalının geçici iş göremezliğe uğraması durumunda yani meslekte kazanma gücünün %10 oranının altında olması durumunda günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

2-) Sigortalının sürekli iş göremezliğe uğraması durumunda yani meslekte kazanma gücünün %10 oranı ve üzerinde olması durumunda sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.

3-) İş kazası sonucu sigortalının ölmesi durumunda hak sahiplerine, ölüm geliri bağlanır.

4-) Ölüm geliri bağlanmış olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilir.

5-) İş kazası sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilir.

ÇALIŞANLARIN İŞ KAZASI GEÇİRMESİ HALİNDE AÇILABİLECEK DAVALAR:

İş kazası sonucu sigortalı yaralanmışsa kendisi, hayatını kaybetmişse ailesi yoksun kaldıkları destek oranında maddi ve manevi tazminat davası açabilecektir.

İşverenin kusuru sonucunda iş kazası gerçekleşmiş ve ölüm olmuşsa, yakınları dava açarak ölenin desteğinden yoksun kalınma sebebiyle uğranılan kayıpların tazminini isteyebileceklerdir.

Çalışanın iş kazası sonucu yaralanması durumunda kendisi, tedavi giderlerini, kazanç kaybını, çalışma gücünün azalması ya da yitirilmesinden doğan kayıpları, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıpların tazminini isteyebilecektir.

Ayrıca; Manevi tazminat davaları ile kasıt unsurunun var olması halinde de ceza davaları açabilecektir.