ALIŞVERİŞ HIRSI HASTALIK HALİNE GELDİ
Hz. Ali (RA) buyurmuş; “mal sarhoşluğu, içki sarhoşluğundan daha şiddetlidir!” gerçekten de öyle değil mi?
Gelenek görenek belası ile mala hücum ettiğimiz, gereğinden ve lüzumundan fazla mal almaya yöneldiğimizi hep görmüyor muyuz? Hem “Şunun şusu var da, benim neden yok?” Sözleri çoğumuzun ağzından çıkan cümleler değil midir? İşte böyle hareket etmemizden dolayı sıkıntılara düşüyoruz. O halde, Kazancımızın kifayetsizliği ve sıkıntıya düşmemizin sebebi, gereksiz yere harcama yapmaktan ileri geldiğini sanırım bilmeyen yoktur.
Bakınız bununla ilgili olarak bir hadiste Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurmuştur;
“Her ümmet için bir fitne vardır. Benim ümmetimin fitnesi de maldır.”
Yine Peygamberimiz başka bir hadisinde şöyle buyurmuşlardır;(SAV) “Allah’a kasem olsun ki, sizin için fakirlikten ve darlıktan korkmuyorum. Sizin için önceki ümmetlere genişleyip bollaştığı gibi, dünyanın genişleyip dünya malının bollaşmasından, onlar gibi sizin de dünyalık yarışına düşmenizden, dünyalığın onları helak ettiği gibi sizi de helak etmesinden korkuyorum.”
Her şeyin bollaştığı günümüzde, herkesin mala hücum etmesi, bu söylenenleri teyit etmiyor mu? Bugün için çoğumuz haddinden fazla mal alıp borç yükü altında inleyip ve mukabilinde de haysiyet ve şerefimizi zedelemedik mi?
İşte, bütün bu sıkıntılarımızın temelinde, hakkımıza rıza göstermemek ve lüzumsuz boş yere harcama yapmak yatmaktadır. Halbuki, iktisat ve kanaat edildiğinde, daha az sıkıntıya düşer ve dünya hayatımızı huzurlu bir şekilde geçiririz. İktisada riayet etmeyenler, manen dilenciliğe ve zillet içinde kalmaya mahkum olacaklarını unutmamalıdır.