Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

ERGOTERAPİ NEDİR VE ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Merhaba ben Ergoterapist Volkan Altan, Biruni Üniversitesi Ergoterapi bölümünden 2021 senesinde mezun oldum. Sizlere Türkiye'de ilk 2009 tarihinde Hacettepe Üniversitesi'nde açılan sağlık bilimleri fakültesine bağlı dört yıllık bir lisans programı olan ergoterapiyi anlatacağım.

Ergoterapi, bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlıklarını ve yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla kullanılan bir terapi yöntemidir. Hastalık, sakatlık veya yaşlılık gibi nedenlerle kısıtlanmış olan kişilere destek sağlar. Ergoterapistler bireylerin iş, eğitim, sosyal ilişkiler ve günlük yaşam aktivitelerindeki zorlukları aşmalarına yardımcı olur. Ergoterapi, kişiselleştirilmiş bir yaklaşım benimser ve bireyin ihtiyaçlarına uygun bireye özel programla stratejiler geliştirir. Mesleğin geniş kapsamı çocuklardan yaşlılara kadar her yaş grubunu kapsar ve geniş bir yelpazede durumları ele alır. Örneğin otizm spektrum bozuklukları, inme ve mental sağlık sorunları. Bu bütüncül yaklaşım, bireyin tam potansiyeline ulaşmasına yönelik kapsamlı bir destek sağlar.

Multidisipliner sağlık ekibinin bir parçası olan ergoterapistlerin çalıştıkları bazı alanlara birlikte bakalım.

Bilişsel Ergoterapi

Bilişsel beceriler gün içerisinde karar verme, problem çözme, hafıza ve dikkati etkileyebilmektedir. Doğuştan ya da sonradan oluşan bilişsel sorunlar ergoterapist tarafından değerlendirilir. Hastaya uygun bilişsel becerileri destekleyici aktiviteleri içeren tedavi programı oluşturulur ve uygulanır. Bu uygulamalar sayesinde bireyin hafıza, dikkat ve iletişim becerilerinin artırılması hedeflenir.

Geriatrik Ergoterapi

Kişiler, yaşlılıkla beraber gelen demans, alzheimer ve parkinson gibi beyinden kaynaklı hastalıklardan dolayı günlük hayatta en basit işleri yapma yeteneğini kaybedebilir. Bu basit işleri yapamadıklarında utanmış, kafası karışık ya da üzüntülü hissedebilirler. Bu durumlarda kişilerin günlük aktivitelerini, ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine, sürdürmelerine veya geri kazanmalarına yardımcı olmayı içeren kişiye özel terapi programı ergoterapist tarafından uygulanır. Örneğin banyo ve tuvalete tutunma barı koyarak ev düzenlemeleri yapılır. Tırnak kesme, saç tarama, gömlek düğmeleme ve yemek yeme gibi günlük yaşam becerilerini kolaylaştıran kişiye özel ve uygun adaptif cihazlar önerilir ve nasıl kullanıldığı öğretilir.

Pediatrik Ergoterapi

Duyusal işlemleme bozuklukları, öğrenme ve davranış sorunları gibi problemlerin görüldüğü serebral palsi, otizm ve diğer kronik hastalıklarda, çocukların sosyalleşmesi, motor ve duyusal becerilerinin gelişmesi ve zihinsel becerilerinin artırılması için uygulanmaktadır. Pediatrik ergoterapistler, çocukların okul performansı ve oyun gibi günlük aktivitelerle ilgili becerilerini değerlendirerek geliştirmelerine yardımcı olur. Bu alanda en çok duyu bütünleme tekniği kullanılmaktadır ve benim de karşıma en çok duyu bütünleme talep eden ve ihtiyacı olan vakalar çıktı. Bu teknik örneğin hareketli, dikkati kısa, stereotip hareketleri olan, ekran bağımlılığı olan, iletişimi güçsüz olan, duyusal hassasiyetleri olan çocuklarda kullanılır. Bu tekniğin tam olarak ne olduğunu ve nasıl uygulandığını bir sonraki yazımda ayrıntılı bir şekilde paylaşacağım.

Daha ayrıntılı sorularınız ve yönlendirmeler için benimle @ergoterapistvolkan instagram adresinden ve [email protected] mail adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Herkese sağlıklı günler dilerim.