Dolar 38,4149
%0.2
Euro 43,7601
%-0.02
Altın 4.100,230
%-0.71
Bist-100 9.433,00
%-0.61

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

SOSYAL KORKULAR (NOMOFOBİ-FOMO)

Günlük hayatımızın içinde gerçekte korku yaratmayacak şeylerin, bizi korkutması, psikolojik açıdan zor duruma düşürmesi ve anksiyete durumlarına sebep olması “fobi” olarak nitelendirilmektedir.

Psikiyatride çeşitlendirilen birçok fobi türleri vardır. Son zamanlarda sosyal medya bağımlılığı, teknolojinin kolaylıkları ve alışkanlıkları derken günümüz de bunlarla beraber gelişen fobileri de ekleyebiliriz. Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından kurulan SODİGEM’ in değindiği NOMOFOBİ sosyal medya hastalıklarından biridir.

Nomofobi,”No Mobile Phone” kelimelerinin kısaltılmasıdır. Nomofobi olan kişiler, etraflarında telefon, bilgisayar veya herhangi bir dijital iletişim aracı olmaması durumun da endişe ve panik duygusu yaşamaktadır. Bunun sonucunda intihar ve depresyon gibi sorunlarla karşı karşıya gelebilmektedirler.

Kişinin telefonun yanında olmaması veya şarjının bitmesi kendini çaresiz hissetmesi, ani stres belirtilerini (beş dönmesi, kalp çarpıntısı gibi) yaşaması Nomofobi belirtileridir.

Teknolojinin faydaları kadar maalesef zararları sebebiyle artık bazı kurumlar insanları uyarmak ve bilgilendirilmek üzere çalışmalara başladı. Sodigem tarafından yapılan çalışmalar ve düzenlediği paneller özellikle gençlerin daha sağlıklı bir şekil de sosyal medya yı kullanması yönünde vurgular yapılmaktadır. Sodigem ayrıca sosyal medya hesapların da FOMO  ili ilgili açıklamalara  yer verdi.

Fomo ; kişinin sosyal ağ hesapların da gündemi takip edememe ,veya gündemi kaçırma ile ilgili kaygı ve endişe duymasıdır. Bireyler sürekli çevrimiçi ve sosyal medya sayfalarını sürekli güncellemeye ihtiyaç duymaktadır.

Nomofobi  ve Fomo gibi rahatsızlıkların belirtilerini kendinde gören kişilerin, bu durumu kabullenerek ve  sosyal medyada geçirilen sürede kitap okumak, müzik dinlemek, gibi farklı aktiviteler yapabilirler .İhtiyaç duyulursa bir uzman tarafından yardım alabilirler.

Bağımlılığın bize zarar vermeye başladığı durumlara en güzel örnek kişinin zaman içerisin de kendisini yalnız, mutsuz hissedip depresif bir ruh haline bürünmesi olacaktır. Sadece 5 dk İnstagram ya da Facebook’a bakacağım deyip dakikalarca kendimizi alamadığımız da ilk önce çevremiz den soyutlanmaya başlayacağız.

Teknolojinin faydalarını bilerek kontrollü kullanmak aile içerisinde de biz ebeveynlerin çocuklara örnek olması açısından daha sağlıklı olacaktır. Bu konuda yaşadığımız sıkıntıları kendimiz çözemiyorsak uzmanlardan ve ilgili kurumlardan destek alarak teknolojinin bize hükmetmesini de engellemiş alacağız.