Dolar 34,1558
%0.06
Euro 38,2859
%0.11
Altın 2.935,230
%0.06
Bist-100 9.733,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

VPN kullananlar dikkat!

  • İstanbul Gündemi
  • 14.11.2022 - 11:03

Türkiye dün büyük bir üzüntüye yol açan saldırı haberiyle sarsıldı. İstiklal Caddesi‘nde meydana gelen ve 6 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısının ardından özellikle sosyal medyada hayat adeta durdu. Çünkü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Taksim‘de meydana gelen patlama sonrası ortaya çıkan aykırı görüntülere ilişkin sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulaması yaptı.
Uygulama nedeniyle başta twitter olmak üzere tüm sosyal medya platformlarına girmek adeta imkansız hale geldi. Kullanıcılar ise uygulamayı aşabilmek için alternatif arayışlarına girdi. Bunların başında da öncekilerde olduğu gibi VPN kullanmak geldi. 

VPN KULLANANLAR RİSK ALTINDA

Ancak uzmanlar, VPN kullananlara ciddi uyarılarda bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre özellikle pandemiden sonra yaygınlaşan uzaktan ve hibrit çalışmaya geçişten bu yana VPN‘lere yönelik saldırılarda ciddi bir artış meydana geldi. Hackerlar sanal özel ağ olan VPN’lerden faydalanarak fidye yazılımı, kimlik avı ve DDoS saldırıları başlatabiliyor. 
Uzmanlar, siber suçluların hassas kurum verilerini ele geçirebilmek adına güvenlik açıklarından faydalandıklarını belirtiyor. Yüksek kaliteli bir VPN kullanmak verilerin güvende kalmasına yardımcı olsa da hackerların titizlikle incelediği bazı VPN hataları kişi ve kurumları riske atarak hackerlar için ciddi bir hedef haline getirebiliyor. VPN sunucularına yönelik gerçekleşen saldırılarda şifreli sunucular aracılığıyla paylaşılan hassas bilgilerin tümü risk altında bulunuyor. oluyor. Saldırıların genellikle VPN’lerde bulunan bazı yazılım ve donanım hatalarından kaynaklandığı belirtiliyor.

UZMANLARDAN UYARILAR

Uzmanlar, VPN saldırıları karşısında yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
1. Bir VPN saldırısıyla karşılaştıysanız VPN kullanmayı hemen sonlandırın. Bir saldırıya uğradığı bilinen bilinen bir sunucuyu kullanmak, hiçbir gizlilik aracı kullanmamaktan daha fazla tehlike taşıyor. Aksi takdirde bu ağ üzerinden yönlendirilen tüm verilerin hackerların eline geçme riski olabiliyor. 
2. Yeni bir sağlayıcı seçin. Saldırıya uğrayan bir VPN kapatıldıktan sonra interneti özel olarak kullanmaya devam etmek için güçlü güvenlik ve politikaları olan yeni bir sağlayıcı seçmeniz gerekiyor. 
3. Parolalarınızı değiştirin. Hackerlar, VPN saldırıları ile kullanıcı şifreleri dahil pek çok bilgiyi ele geçirebiliyor. Bu nedenle bir VPN saldırısından sonra kullanıcıların tüm şifreleri değiştirmesi önem arz ediyor. 
4. Kredi ve banka kartlarınızı iptal edin. Hackerların VPN’ler üzerinden ele geçirdiği hassas bilgiler arasında kredi kartı bilgileri dahil olmak üzere pek çok bilgi bulunabilir. Bir VPN saldırısı sonucunda mağdurların büyük finansal kayıplar yaşamaması adına kullanıcıların kredi ve banka kartlarını iptal etmeleri gerekiyor. 

Halil Başer - İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.