Dolar 34,2006
%0.06
Euro 38,0001
%-0.25
Altın 2.908,140
%0.42
Bist-100 9.610,00
%-0.57

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Ulu Önder'e Dede Pilavı’yla anma!

  • İstanbul Gündemi
  • 10.11.2022 - 23:07

Türkiye - Yunanistan nüfus mübadelesiyle ülkemize göçen Selanik göçmenleri tarafından Bağcılar Mahmutbey Mahallesi‘nde 1923 yılından beri sürdürülen Geleneksel Dede Pilav Gününü bu yıl da devam ettirdi.
Programa Bağcılar Kaymakamı Abdullah Uçgun, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar da katıldı.
Her yıl Kasım ayının ikinci Perşembe günü yapılan ve Bağcılar Belediyesi‘nin de destek verdiği etkinlik bu sene 10 Kasım‘a denk gelince, Selanikliler de Dede Pilavı Günü‘nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ü de anmış oldu. 

'100 YILLIK MAHALLE'

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Mahmutbey Mahallesi’nin yüz yılı aşkın bir tarihe sahip olduğunu söyledi. 
Selanik‘ten gelenlerin yerleşim kurduğu burada o kültürü devam ettirdiğini dile getiren Özdemir, 'Güzelliği koruyan bir mahallemiz. Bugün 99‘uncusunu geleneksel olarak andığımız bir dede pilavı etkinliğimiz var. Bu yıl da tarih olarak 10 Kasım‘39‘a denk geldi. Aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün de ölüm yıl dönümü olmasıyla Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum' dedi. 
Yoğun ilgi gören etkinlikte; kesilen 160 küçükbaş hayvanın etinden pişirilen kavurma ve 1.5 ton pirinçten yapılan pilav davetlilere ikram edildi. 

DEDE PİLAVI

Dede Pilavı etkinliğinde bir askerin vasiyetini yerine getiriliyor. Dede Pilavı’nın çıkış hikayesi ise halk arasında şöyle anlatılıyor: 
'Yusuf adında yaralı bir askerin daha fazla yaşayamayacağını hissetmesi üzerine kendisini bulanlara öldüğü günün her sene-i devriyesinde etli pilav yapılarak halka dağıtılmasını vasiyet etmesiyle başladığıdır.'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.