TÜRKİYE, TOHUM ÜRETİMİ VE İHRACATINDA ATAĞA KALKTI
- İstanbul Gündemi
- 08.06.2019 - 18:05
Türkiye´de tohum üretimi, son 10 yılda yüzde 266 arttı ve 2018´de 1 milyon 59 bin 300 tona yükseldi. Sektör 2018 yılında ilk kez dış ticaret fazlası verirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı, bir önceki yıla göre yüzde 16 artışla yüzde 108´e yükseldi. TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, sektörlerinin ülke ekonomisi için 10 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturduğuna dikkat çekti.
2006 yılında kurulan ve bugün 50 bin üyesi ile tarımın temeli olan tohumluk sektörünün kamu kurumu niteliğindeki tek çatı örgütü olan Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) verilerine göre, sektör ülke ekonomisi için yıllık ortalama 4 milyar dolar katma değer üretiyor. Bu rakama tüm ticari fonksiyonlar ve dolaylı sektörlerin faaliyetleri eklediğinde; 10 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşuyor.
AKCAN: ?20 MİLYON DOLAR DIŞ TİCARET FAZLAMIZ OLUŞTU?
Dünya tohum üretimi değerinin 50 milyar dolar olarak tahmin edildiğini ifade eden TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, ?Türkiye 750 milyon dolar ile dünya pazarında 11´nci sırada yer alıyor. Hedefimiz 2023 yılında 1,5 milyon sertifikalı tohum ve 250 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaşmak. 2018 yılında sektörümüz ilk kez dış ticaret fazlası verdi. 20 milyon dolar dış ticaret fazlamız oluştu. 2019 yılında da ibrenin yukarı yönde devam etmesi için çalışıyoruz. 2018 yılında ülkemizde 1 milyon 60 bin tona yakın sertifikalı tohum üretildi. Kullanılan tohum miktarı ise 2 milyon 800 bin ton oldu. Tohum üretimimiz, ihtiyacımızın yüzde 40´ını karşılıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sertifikalı tohum kullanım oranını yüzde 70´lerin üzerine çıkardığımızda asıl başarıyı yakalayacağız. Biz sektör olarak bu talebi karşılamaya hazırız.´´ dedi.
?171 YEREL ÇEŞİDİ ÜLKE GEN BANKAMIZA KAZANDIRDIK?
TÜRKTOB olarak yerli ve milli çeşitlerimizin geliştirilmesi ve kendi tohumluklarımızın tarımsal üretim sürecinde daha çok yer alması için yoğun gayret sarf eden bir sektörü temsil ettiklerine ifade eden Başkan Akcan, genetik kaynaklarımızın korunması, toplanması, saklanması ve sektörümüzün kullanımına sunulması amacıyla ?Tohumun İzinde? isimli bir proje yürüttüklerini ve şu ana kadar 171 yerel çeşidi ülke gen bankamıza kazandırdıklarını sözlerine ekledi.
?ÖZELLİKLE TOHUM VE SERACILIK FİRMALARI GROWTECH´TE CİDDİ İŞ BAĞLANTILARI YAPIYOR?
27-30 Kasım tarihleri arasında Antalya´da düzenlenecek Dünyanın en büyük örtü altı (seracılık) tarım sektörü fuarı Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı hakkında da açıklamalarda bulunan TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, fuarın başta tohumculuk olmak üzere Türk tarımı sektörü ve ekonomisi için çok önemli olduğunu ifade etti.
Akcan, ?´Growtech, hem katılan firma ve ülke sayısı hem de ziyaretçi sayısı ve kalitesi açısından tohumculuk sektörünün vazgeçilmez buluşma noktası olmaya devam ediyor. Biz de TÜRKTOB olarak kurumsal standımız ve çeşitli etkinliklerle fuarda yer almaya devam ediyoruz.´´ dedi. Sektör olarak fuarda oluşan iş hacminden mutlu olduklarını kaydeden Akcan, ?´Özellikle tohum ve seracılık firmaları ciddi iş bağlantıları yapıyor. Yurt dışı alım heyetleri programı kapsamında çeşitli ülkelerden gelen ticari alıcılar ile oluşan sinerji kısa sürede ticari bağlantılara dönüşüyor.´´ ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın