Dolar 34,6396
%0.01
Euro 36,6572
%0.17
Altın 2.936,510
%-0.01
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

TÜRK KİRAZI ÇİN´E GİRECEK

  • İstanbul Gündemi
  • 07.04.2019 - 15:02

Kiraz üretiminde dünya lideri olan Türkiye, kirazın en çok sevildiği ülkelerden biri olan ve yıllık 800 milyon dolarlık kiraz ithal eden Çin´e Türk kirazının girişindeki engelleri kaldırmak için mücadelesini sürdürüyor. Kiraz ihracatçıları 24-31 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleştirdikleri Çin seyahati ile ?Türk kirazı Çin´e girecek? mesajı verdi.

Türkiye´nin üretiminde dünya lideri olduğu kiraz ve taze üzümde, ihraç pazarlarının çeşitlendirilmesi ve üretimden sonra ihracatta da dünya lideri olması amacıyla Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından 2016 yılından beri yürütülen URGE Projesi´ne katılan kiraz ve üzüm ihracatçıları Çin´in Guanco ve Şanghay kentlerinde 24 ? 31 Mart 2019 tarihlerinde inceleme ve görüşmelerde bulundu.

2016 yılında start alan URGE Projesi kapsamında önceki süreçte; Şili, Almanya, Malezya ve Vietnam, ve Güney Afrika´yı ziyaret eden taze kiraz ve üzüm ihracatçılarının son durağı Çin oldu. Türk ihracatçıları, Çin´in önemli ithalat merkezleri olan Guanco ve Şanghay´da İthalatçı Birlikleri ve İthalat Halleri yönetimleri ile verimli görüşmeler gerçekleştirdi.

19 FİRMAYLA İKİLİ GÖRÜŞMELERİ YAPILDI

Görüşmelerde Türk Kirazı başta olmak üzere diğer meyvelerin de detaylı tanıtımı yapılarak, her iki ülke içinde katkılar sağlayacak önemli iş birliği alanlarının olduğu aktarıldı. Türk heyetinde 13 firma yer alırken, Çin´in Guanco şehrinde 14, Şanghay´da ise 19 firmayla ikili görüşmeleri yapıldı.  

Çin temasları hakkında bilgi veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, ?Çin, giderek artan kişi başı gelirleri ve değişen tüketim alışkanlıkları nedeni ile gıda sektörleri için önemli bir ülke. Biz meyve sebze ihracatında yoğunlukla Avrupa ülkeleri ile diğer bölge ülkelerine odaklanmış durumdayız. Ancak Şanghay´da bir araba kiralasanız ve 2 saatlik bir şehir turu yapsanız Avrupa pazarı kadar büyük bir pazar gezmiş olursunuz. Dolayısı ile bu pazara girmemiz sadece ihracatımızı artırmayacak aynı zamanda diğer pazarlardaki rekabetimize de olumlu yansıyacak.  Etkinliğimiz kapsamında toplam 168 ikili görüşmesi gerçekleştirildi ve bu görüşmeleri gerçekleştiren firmalarımız bu görüşmelerin 33´ünü ciddi olarak değerlendirdi. Bu etkinliğin en önemli katkılarından biri de iş birliği geliştireceğimiz ortaklarla önemli bağlantılar kurmamız oldu? diye konuştu.

ÇİN´DE KİRAZ ZENGİNLİK GÖSTERGESİ

Çin´de kirazın zenginlik göstergesi olduğunu ve kirazın çok sevildiğini anlatan Uçak şöyle devam etti: ?Çin´de Çinlilerin evlerine gelen misafirlerine kiraz ikram etmesi büyük bir prestij kaynağı. İthalatlarında Şili, ABD ve Yeni Zelanda öne çıkmış durumda. İki ülke arasındaki yasal süreçlerin Türk kirazı lehine iyileştirilmesi için çaba gösteriyoruz. Bu konuyu çözerek Çin´in 800 milyon dolarlık kiraz ithalatından pay almak istiyoruz.?

Güney Çin Gıda İthalatçılar Birliği, Çin Gıda Birliği ve Şanghay Meyve ve Sebze İthalatçıları Birliği ile iş birliğinde yapılan görüşmelerde Türkiye´nin Guangzhou Ticaret Müşaviri Serdar Afşar, Şanghay konsolosu Kenan Ağa ve Ticaret Ataşesi Mustafa Akseli´de Türk firmalarına eşlik etti. Heyet, Çin temasları sırasında ithal ürünlerin yer aldığı haller ve marketleri ziyaret etti. B2B görüşmeleri öncesinde, yoğun ilgi gören Türk Kirazı Konulu bir seminer gerçekleştirildi ve seminerde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Cengiz Balık Türk kirazı ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

CHUNHUA: ?TÜRKİYE DÜNYANIN EN KALİTELİ KİRAZLARINI ÜRETİYOR?

Şanghay Yaş Meyve ve Sebze Birliği Başkanı ve Şanghay Hali Genel Müdürü Zhang Chunhua yaptığı konuşmada, ?Türkiye, dünyanın en kaliteli kirazlarını üretiyor ve üretimde dünyada ilk sırada yer alma özelliğini taşıyor. Çin´in kiraz ithalatı 180 bin ton ve 800 milyon dolar değerinde.  Ülke ithalatında ilk sırada Şili yer alıyor, ardından ABD ve Yeni Zelanda geliyor, Türkiye´nin dördüncü sırada yer almasını bekliyoruz. Türk kirazlarının Çin´e ihracatı için imzalanan Bitki Sağlığı Protokolü gereğince Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çin AQSIQ (Tarım Bakanlığı Karşılığı) temsilcileri Çin´e ihraç edilecek kirazların üretildiği bahçe ve paketleme tesislerini yerinde inceledi, 2015 yılında protokol imzalanmasından sonra 2017´de küçük bir miktar ihracat yapıldı, bunun artması için uğraşıyoruz. Avrupa´da marketlerde Türk kirazı olarak bilinen bu güzel ürünün Çin raflarında da görmeyi, aynı başarıyı yakalamayı umuyoruz.  İhracatın düzenli olması için teknik düzenlemeler gerekiyor, yeterli tecrübemiz var, kapasitemiz yüksek ve kısa zamanda engelleri aşacağımıza inanıyoruz.  Çin´de kiraz özel hediye paketleri olarak hazırlanıyor, o kadar kıymetli ki, yeni yılda hediye olarak götürülüyor.? ifadelerini kullandı.

 Heyete Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Üyesi  ?Beyobası Tarım Ürünleri Gıda Tur. Pet. Plastik Ambalaj İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti., Cena Dış Ticaret ve Tarım Ür. San. A.Ş., Bumey Gıda Tarım Nak. Hizm. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Kral Tarım Ürünleri ve Gıda San. Dış Tic. A.Ş., Sultar Tarım Ürünleri Değerlendirme San. ve Tic. Ltd. Şti., Yalıcan Gıda Tarım Ür. Nak. Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Yetimler Tarım Ür. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti., Yonca Gıda Sanayi İşletmeleri İç ve Dış Tic. A.Ş. ve Ayhan 34 Tarım Ürünleri İth. İhr. Müm. Ve Tic. Ltd. Şti.? firmaları katıldılar.

TÜRKİYE´NİN KİRAZ İHRACATI 162 MİLYON DOLAR OLDU

Türkiye, 2018 yılında 162 milyon dolarlık kiraz ihraç ederken, 2017 yılına göre yüzde 2 artış gösterdi. Almanya, 84,5 milyon dolarlık tutarla Türk kirazının en çok tercih eden ülke olurken, ikinci sırada 31,4 milyon dolar ile Rusya yer aldı. Zirvenin üçüncü basamağının sahibi ise; 8,4 milyon dolarlık tutarla Norveç oldu.

2018 yılında Türkiye 52 ülkeye kiraz ihraç etmeyi başarırken Çin Halk Cumhuriyeti´ne 27 bin dolarlık Türk kirazı gitti.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.