Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye istedi, NATO harekete geçti!

Türkiye istedi, NATO harekete geçti!

11-12 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ni ve Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine destek vermeyi kabul etmesini değerlendiren Prof. Dr. Havva Kök Arslan, zirvede Türkiye’nin kısmen de olsa istediğini aldığını söyledi.

  • İstanbul Gündemi
  • 14.07.2023 - 13:38

Türkiye’nin İsveç’in üye olması konusunda çekincesi olmadığını belirten Arslan, NATO tarihinde ilk defa Türkiye’nin ısrarıyla terörle mücadele koordinatörlüğü kurulacağına da dikkat çekti ve İsveç’in terörle mücadelede Türkiye’ye destek verme sözünü tutup tutmamasının Batı ve Amerika ile olan ilişkilere bağlı olduğunu vurguladı.

“BU ZİRVEDE TÜRKİYE’NİN KISMEN İSTEDİĞİNİ ALDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ”

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ni Türkiye açısından değerlendiren Prof. Dr. Havva Kök Arslan, “Bu zirvede Türkiye’nin kısmen istediğini aldığını söyleyebiliriz. Aslında başka yapabileceğimiz bir şey yoktu. Epeyce zorladık, bundan sonra zorlamanın bir anlamı yoktu. Konjonktür öyle bir kilitlendi ki, Türkiye’nin şu anda ‘hayır’ demesi mümkün olmazdı. Şartlar farklı olsaydı; örneğin Kıbrıs’ın tanınması bir şart olarak getirilebilirdi. Ancak bu restleşmeyi en uygun durumda bırakmak gerekir. Öyle de oldu, bırakılması gereken yerde bırakıldı. ‘Hayır’ denseydi bütün Türkiye üzerine daha büyük bir baskı gelirdi ve Türkiye için iyi olmazdı” diye konuştu.

“BU OLUMLU BİR GELİŞME”

Türkiye’nin zirvede istediğini terör konusunda aldığını dile getiren Arslan, “Türkiye’nin İsveç’in üye olması konusunda çekincesi yok, her zaman NATO’nun genişlemesi konusunda olumlu olduğunu söylüyordu. Terörle mücadelede PKK, PYD, FETÖ gibi konularda mutabakat uygulamaya konulursa Türkiye istediğini aldı diyebiliriz. Nitekim de kayda geçirmek lazım. NATO tarihinde ilk defa Türkiye’nin bu konudaki ısrarı neticesinde terörle mücadele koordinatörlüğü kurulacak. Dolayısıyla bu olumlu bir gelişme” ifadelerini kullandı.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.