Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Türkiye’nin tapusu olan Lozan Anlaşması’na iptal davası açtılar

Türkiye’nin tapusu olan Lozan Anlaşması’na iptal davası açtılar

Diyarbakır Barosu’na kayıtlı Hişyar Özalp ile Rıdvan Dalmış isimli 2 avukat, 100. yılına giren Lozan Antlaşması'nın iptali, Kürtlere "self determinasyon hakkı tanınması" için Danıştay’a başvurdu.

  • İstanbul Gündemi
  • 14.07.2023 - 12:36

Avukatlar Hişyar Özalp ile Rıdvan Dalmış, Kürt Diasporası (DİAKURD) adına Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cumhurbaşkanlığı aleyhine Danıştay’a dava açtı.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİLER

AmidaHaber'in haberine göre; avukatlar, davanın içeriği ile ilgili Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenlendi. Avukatlar, Lozan Antlaşması’nın 100. yılı dolayısı ile iptali ve Kürtlerin BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Ekonomik Kültürel ve Sosyal Haklar Sözleşmesi'nin 1. Maddesinde geçen Halkların Kendi Kaderini Tayin Etme Hakkı'nın hayata geçirilmesini talep ettiklerini söyledi.

AÇIKLAMADA ŞÖYLE DENİLDİ:

“Yüzyıl önce Kürtlerin rızası alınmadan imzalanan ve Kürtlerin topraklarıyla birlikte maraba gibi elden ele devredildiği antlaşma (Lozan) batıldır. Hiç kimse başkasına sahip olduğu haklardan daha fazlasını devredemez İhlal, baskı ve asimilasyonun son bulması için Kürtlerin kaderini özgürce belirlemeleri gerekmektedir. Bunun için Danıştay nezdinde dava açtık.”

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.