Sıcak ayların baş belası ter, sorun olmaktan çıkıyor!
- İstanbul Gündemi
- 01.09.2022 - 11:19
Terlemenin vücudun ısı dengesini kurmayı sağlayan normal bir vücut fonksiyonu olduğunu ve vücudumuzda gelişen bazı toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar, ‘Egzersiz, heyecan, stres, fiziksel olarak yorgunluk, aşırı baharat tüketimi gibi durumlarda terleme miktarında artma görülebildiği gibi sıcak havalarda vücut ısı artışını düzenlemek için de terlemede artış görülür.’ diyor.
HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR
Baharatlı yiyecekler, bazı ilaçlar, kişinin derisindeki konakçı bakteriler terin kokusunu etkileyebilir. Yine birtakım metabolik ve hormonal hastalıklar da terin miktarını ve kokusunu etkilediğine değinen Makbule Dündar, ‘İnsan vücudunun fizyolojik bir fonksiyonu olan terleme, bazı kişilerde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. ‘Hiperhidrozis’ adı verilen hastalıkta, herhangi bir aktivite olmaksızın, hava sıcaklığından bağımsız olarak vücudun özellikle el, koltuk altı, ayaklar gibi belli bölgelerinde aşırı miktarda terleme görülür. Hiperhidroz, genetik yatkınlık sonucu olabileceği gibi psikolojik faktörler, menapoz, guatr, hipertiroidi, diabet, obezite gibi pek çok hastalığın da belirtisi olabilir’ dedi.
SU VE SABUNA DOKUNUN
Yapılan birçok bilimsel çalışmalarda, deodorant ve roll-on kullanımının zararlı olduğundan bahsediyor. Makbule Dündar, bu ürünlerin verdiği zararlar hakkında henüz kesin kanıt olmasa da vücut temizliğimiz için en iyi seçeneğin sabun ve su olduğunu söylüyor.
5 ADIMDA TER KOKUSUNDAN KURTULMA YÖNTEMLERİ
1- Her gün düzenli banyo alışkanlığı.
2- Günlük deodorant kullanımı.
3- Terleme önleyici medikal kremleri akşam kullanmak.
4- Temiz kıyafet kullanımı.
5- Botoks tedavisi.
Yorum Yazın