Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat!
Kartal Kızılay Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Fişek, sofralara bolluk ve bereket getiren Kurban Bayramını daha sağlıklı geçirmek için doğru beslenme önerileri paylaştı.
- İstanbul Gündemi
- 19.06.2023 - 11:40
Uzman Diyetisyen Ayşenur Fişek, Kurban Bayramında et yemeklerinin yanına bulgur pilavı tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi.
“KURBAN ETİNİN 24 SAAT BEKLETİLMESİ DAHA SAĞLIKLI”
Zengin bayram sofralarında bedenimizi yoracak fazla gıda tüketimin doğru olmadığını belirten Fişek, “Et ile ilgili bilmemiz gereken en önemli husus, tıp dilinde ‘Rigor Mortis’ dediğimiz ölüm katılığının geçmesini beklememizdir. Kesimin ardından geçen 6-12 saatlik dilimde ölüm katılığının yaşanacağını biliyoruz. Bu durum insanda stres ve anksiyetenin artmasına sebep olacağından, kesimin ardından etin 24 saat dinlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi.
“DENGELİ BESLENME SAĞLIĞIN İLK ŞARTIDIR”
Etin bekletildikten sonra nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Fişek, “Et; iyi kalitede çinko, demir, magnezyum ve B grubu vitaminleri içerir. Et doymuş yağ içerir ve kolesterol düzeyi yüksektir. Eti yağsız kısmından tüketmeye gayret etsek de kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20 ‘dir. Bir yetişkinin günlük toplam protein alımı ortalama kilogram başına 1 gr hesaplanırken, bitkisel protein kaynakları da dâhil edilir. Örneğin 50 kilo bir kişi, ortalama günde 50 gram protein almalıdır. Fazla tüketim; böbrek sorunları, karaciğer yağlanması ve kolesterol gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tabii ki gebelik ya da sporculuk gibi özel durumları bunun haricinde tutmalıyız. Kolesterol ya da karaciğer yağlanması olan kişilerde protein ihtiyacı hesaplamasına göre haftada 2-3 günden fazla kırmızı et tüketimini önermiyoruz. Her şeyin kararında tüketilmesi önemlidir. Dengeli beslenme sağlığın ilk şartıdır” ifadelerini kullandı.
“KURBAN ETİNİ DOĞRU SAKLAMA YÖNTEMLERİ”
Kurban etinin; kuşbaşı, kıyma ya da ızgaralık şeklinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde saklanması gerektiğini söyleyen Fişek, “Etler parçalarına ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı ya da küçük kaplara koyularak ağzı bağlanmış ya da kapağı kapatılmış şekilde olmalıdır. Aynı zamanda kıymayı tavada pişirdikten sonra soğuması beklenerek, derin dondurucuda saklanabilir” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi
Yorum Yazın