Kızamık vakalarında korkutan artış!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Servet Öztürk, son zamanlarda artış gösteren kızamık hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
- İstanbul Gündemi
- 16.06.2023 - 13:07
Kızamık vakaları artış gösteriyor. Salgının en büyük nedenlerinden aşı karşıtlığı. Düşen aşılama oranları nedeniyle yalnızca aşısız çocuklar değil aşı olanlar da risk altında.
AKCİĞER ENFEKSİYONU VE BAĞIRSAK ENFEKSİYONU GÖZLEMLENEBİLİYOR
Kızamık virüsü genellikle çocukluk çağında görülen ateşli, döküntülü, bulaşıcı, viral bir hastalık. Genellikle hasta kişinin solunum yolu partiküllerinin solunmasıyla yani inhalasyon yoluyla bulaşabileceği gibi temas ile de bulaşabiliyor. Döküntüler genellikle baş ve saçlı deriden başlayıp vücuda yayılıyor. Komplikasyon olarak kulak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu ve bağırsak enfeksiyonu gözlemlenebiliyor.
“YAKLAŞIK 2.5 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİR”
Hastalık tanısı kızamık virüsüne karşı meydana gelen antikor( Kızamık IgM) veya kızamık virüsünün kendisinin (Kızamık PCR) tespit edilmesiyle konduğunu söyleyen Servet Öztürk, “Kızamık hastalığı yüzyıllar boyunca milyonlarca kişinin ölümüne neden olmuştur. Etkin bir tedavisi olmayan hastalıkta koruyucu tek silah yüksek koruyuculuk sağlayan Kızamık aşısıdır( Sadece kızamık aşısı olmayıp ülkemizde ve dünyada Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşıları uygulanmaktadır). Kızamık aşısı hastalığı önlemede oldukça etkilidir. Dünya çapında 2000 ile 2020 yılları arasında yapılan Kızamık aşılama kampanyaları sayesinde Kızamık vakaları %80’den fazla azalma gözlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 1980 yılında dünyada yaklaşık 2.5 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. Aşılama kampanyaları sayesinde kaybedilen insan sayısı 2015 yılında 100 binin altına indirilmiştir. Bu azalmaya rağmen 2017 yılından sonra tüm dünyada bağışıklamadaki azalmalar, aşı karşıtlığı, göç hareketleri gibi nedenlerle Kızamık vakaları artmaya başlanmıştır. Dünyada Afrika, Uzak Asya ve Batı Pasifik ülkeleri hastalıktan en fazla etkilenen bölgelerdir. Ülkemizde yoğun Kızamık aşılama kampanyası sayesinde 2008-2010 yılları arasında Kızamık vakasına rastlanmamışken 2019 yılında 2905 vakaya tanı konulmuştur. Bu vaka artışlarının en önemli sebebinin aşı karşıtlığının artışı, aşılanmamış göçmen ve turist sayılarının artışı olduğu düşünülmektedir. Pandemi sonrası sosyal kapanma sonrası açılmanın da vaka sayıları üzerine olumsuz etkisi olduğu söylenebilir” dedi.
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi
Yorum Yazın