Dolar 34,1689
%0.1
Euro 38,1912
%-0.14
Altın 2.914,620
%-0.64
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

İstanbul'un Saadeti'nden nesilden nesile armağan!

  • İstanbul Gündemi
  • 17.03.2023 - 16:08

Saadet Parti İstanbul İl Başkanlığı 2.'sini düzenlediği 'Ata Tohumu Kampanyası' için çalışmalara başladı. Bu proje kapsamında Anadolu'da tam 40 milyon ata tohumu üretilmesine ön ayak olundu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise, üretim bahçelerini ziyarete giderek çalışmaları yakından takip etti. Genel Başkan Temel Karamollaoğlu, 6'lı masanın  6. toplantısında da parti liderlerine, ata tohumundan üretilen sebzelerden yemek ve bu sebzelerin yer aldığı sepet takdim etmişti. Aynı zamanda, Millet İttifakı'nın ortak politikalar mutabakat metninde “ata ve diğer yerel tohumların kullanılması ve korunması” adı altına bir maddeye de yer verilmiştir.

 

GENETİĞİYLE OYNANMAYAN TOHUMLAR

Ata tohumunun en önemli özelliklerinden bir tanesi de genetiğiyle oynanmamış olmasıdır. Ata tohumu, herhangi bir laboratuvarda, DNA'sı bozularak üretilmemiştir. Bu nedenle, besin değeri oldukça yüksek ve faydalıdır. Ata tohumları, doğurganlığını hiçbir zaman kaybetmediği için, kolaylıkla çoğaltılabilme özelliğine de sahiptir. Yüzyıllardan beridir atalarımız tohumları önce eker, sonra büyütür sonra da mahsüle dönüştürürdü. Daha sonra ise, tohumlar sağlıklı bir şekilde tüketilir ve üretilen mahsüllerin bir kısmı da daha sonra kullanılmak amacıyla; ayrılırdı. Bu tohumlar, günümüze kadar nesilden nesle aktarılan en büyük armağan olarak ulaşmıştır.

 

HEM TÜRKİYE'DE HEM DE DÜNYADA BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ TEHDİT ALTINDA

Ata tohumu kampanyasından sorumlu olan, İl Başkan Yardımcısı Mahmut Kılıç ise kampanyayla ilgili şu sözleri söyledi, “Anadolu'da olan birçok sebze çeşidinin nesli tükenmek üzere. Sebze, meyve, hubutat ve birçok tarım ürününün birçok farkı çeşidi olmasına rağmen tarım alanında küresel ölçekte yer alan bazı firmalar, çeşitlerini 3-5 tane ile sınırlı hale getirmiş. Bu çeşitlerin tohumlarını ise; temin hususunda kendilerine bağımlı bir hale getirmiş. Aroması, besin değeri ve şifası birbirinden farklı olan besinlerin temin edilemez hale getirilmesi ise, kabul edilebilir bir durum değildir. Ata tohumu projemizde, Anadolu'daki besin çeşitliliğini arttırmak, bu besinleri arttırırken de nesilden nesile bulduğumuz şekliyle bırakmak istiyoruz. Çalışmamızı Anadolu'nun birçok farklı yerinde yürütmeye devam ediyoruz.” dedi.

 

 

“ATA TOHUMUNU TÜM TÜRKİYE İLE PAYLAŞIYORUZ”

Geçtiğimiz yıl Saadet Partisi  İstanbul İl Başkanlığı, 1 milyon ata tohumunu vatandaşlardan herhangi bir ücret almadan, dağıttı. Halkın gösterdiği yoğun ilginin ardından, Sadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı ata tohumunu İstanbul'un ve Anadolu'nun birçok farklı yerine ulaştırma kararı aldı. Burada üretilen tohumlar, “Ata Tohumunu tüm Türkiye ile paylaşıyoruz” kampanyası adı altında vatandaşlara ulaştırılmaya başlanacak. Bu konudaki arz ve talepler ise, www.atatohumu.org sitesi üzerinden alınacak.

 

DEPREM BÖLGELERİNDE ÖZEL ÇALIŞMA

Üretilen ata tohumları, tüm ülkede ücretsiz dağıtılmaya devam etmekle birlikte deprem illerine de ücretsiz bir şekilde gönderilecek. Deprem bölgelerinden gelen talepler doğrultusunda kargo masrafları da Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı tarafından karşılanacak.

 

 

“MUTABAKAT METNİNDE YER ALDI”

Ata tohumu kampanyası 6'lı masa toplantısında da gündeme geldi. Bunun üzerine, ortak politikalar metninde tarıma geniş bir yer verildi ve bu konuda olan çözüm önerileri paylaşıldı. Metinde “Tohum ve gen bankalarını çoğaltacağız.  Ata ve diğer yerel tohumların ise, korunmasını ve kullanılmasını sağlayacağız” denildi.

 

 

“TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIĞI BİTİRECEĞİZ”

Ata tohumu kampanyasının başlamasının ardından, Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı'da konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Başkan Yazıcı, “Dünyada ve ülkemizde son zamanlarda büyük bir problem haline gelmeye devam eden GDO'lu hibrit ve tek tohumlu besin kullanımının mecbur kılınıyor olması, çeşitli sağlık problemlerine ve besinde bağımlılığa yol açmaya devam ediyor. Saadet Partisi'nin yer alacağı yönetim sisteminde, dışa olan bağımlılığı da sonlandıracağız. İthal tohumlar yerine kendi tohumlarımızı üretmeyi ve çoğaltmayı hedefliyoruz. Üreticilerimizi veülke tarımını çok uluslu ve lüresel şirketlere bağımlı bir şekilde beslenmeye zorlayan maksatlı kotaları ortadan kaldıracağız. Doğal kaynaklarımızın giderek azalmaya vaşladığı dünyada gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için; her zaman organik tarımı ve tohumların özgür dolaşımını desteklemeye devam edeceğiz” dedi. 

 

 

Göksenin Aktaş - İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.