Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Eminönü beklediği tramvayına kavuştu

Eminönü beklediği tramvayına kavuştu

İBB, Eminönü-Alibeyköy tramvay hattının Cibali-Eminönü İstasyonları arasındaki 2. etabını, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 101’inci yıldönümünde hizmete açtı.

  • İstanbul Gündemi
  • 31.08.2023 - 08:42

Açılış törenine; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP milletvekilleri Gökan Zeybek, Ali Gökçek, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Coşkun Yıldırım da katıldı.

“VATANDAŞLARIMIZ İÇİN ÇÖZÜM ÜRETMEKTEN, İCRAAT YAPMAKTAN BAŞKA BİR HEDEFİMİZ OLMADI, OLMAYACAK”

Yaklaşık 4 yıldır bu anlayışla görev yaptıklarına vurgu yapan İmamoğlu, “İnanın vatandaşlarımız için çözüm üretmekten, icraat yapmaktan başka bir hedefimiz olmadı, olmayacak. Yeni yatırımlarla, yeni atılımlarla İstanbul'da hayatı kolaylaştırıyoruz, güzelleştiriyoruz. Bugün açılışını yaptığımız Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı da bu anlamda simgesel bir projedir. Bu proje, raylı sistem yatırımlarına ve özellikle dünyada eşi benzeri olmayan şehrimizin, yine dünyada eşi benzeri olmayan Haliç'e verdiğimiz değerin de bir simgesidir. Bu proje, aynı zamanda İstanbul'da nasıl bir 4 yıl geçti, nasıl bir anlayış devrimi yaptık, nasıl bir iş yapma prensipleriyle hareket ettiğimizin de cevaplarıyla dolu. İstanbul'da kesinlikle ciddi anlamda yönetim anlayışı değişti, yönetim ahlakı değişti” diye konuştu.

HAT BOYUNCA 375 ÇELİK VE FORE KAZIK ÇAKILDI

Pelin Alpkökin’in verdiği bilgilere göre; Ekim 2016’da başlatılan hattaki çalışmalar, fiziki ilerlemesi yüzde 58 seviyesindeyken, önceki İBB yönetimi tarafından Haziran 2019’da durduruldu. Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB yönetimi, durdurulan çalışmaları Mart 2020’de yeniden başlattı. Ekim 2018’de, kazık sistemi olmadan inşa edilen Balat-Ayvansaray arasında 1,3 kilometrelik kısmında çökme ve kayma problemlerinin olduğu tespit edildi. Söz konusu bölümde hat kesimi kırılarak, 25 ile 60 metre arasındaki uzunluklarda toplam 375 çelik ve fore kazık çakılıp, kayaya oturan kazıklı sistem olarak yeninden imal edildi. Hattın Cibali – Alibeyköy Cep Otogarı arası, 4 Ocak 2021 tarihinde işletmeye açıldı. Unkapanı Kavşağı Köprüsü’nün 2021 yılında yıkılıp yenilenmesinin ardından hattın Eminönü’ne kadar uzatılmasının yolu açıldı. Tramvay araçlarının tasarımı ve üretimi, Türkiye’de gerçekleştirildi. Sipariş edile 30 tramvay aracının tamamı teslim alındı. 14 istasyondan oluşan Eminönü – Alibeyköy Tramvay Hattı, 10,10 kilometre uzunluğunda. Eminönü-Alibeyköy arasını 35 dakikaya indiren hat, günlük 114.000 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Türkiye'de ilk defa katenersiz, enerjisini zemine gömülü üçüncü bir raydan alan hat, son teknoloji kullanılarak inşa edildi. Bu sayede, tarihi yarımadadaki görüntü kirliliğinin önüne geçildi.

BİRÇOK HAT İLE ENTEGRASYON SAĞLANDI

Eminönü, Küçükpazar, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüpsultan-Teleferik, Eyüpsultan Devlet Hastanesi, Silahtarağa İstasyonu, Üniversite İstasyonu, Alibeyköy Merkez İstasyonu, Alibeyköy Metro İstasyonu ve Alibeyköy Cep Otogarı istasyonlarından oluşan hat, Eyüpsultan ve Fatih ilçelerinde kara, deniz ve raylı sistem entegrasyonunu sağlayacak. Hat, Kabataş-Bağcılar Tramvayı (T1) ve Şehir Hatları vapur iskeleleri ile Eminönü İstasyonu’nda; Hacıosman-Yenikapı Metrosu (M2) ile Küçükpazar İstasyonu’nda; Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Metrobüs Hattı ile Ayvansaray İstasyonu’nda; Eyüpsultan-Pierre Loti-Miniatürk Teleferiği (TF2) ile Eyüp- İstasyonu’nda; Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu (M7) ile Alibeyköy İstasyonu’nda; Kağıthane – İstanbul Havalimanı Metrosu ile ise M7 Metrosu üzerinden entegre oldu. Haliç boyunca hizmet verecek Alibeyköy – Eminönü tramvay hattı ile güzergah üzerinde bulunan otobüs hatları arasında, 4 Eylül’den başlayıp 1 Ocak 2024’e kadar sürecek olan zaman diliminde ücretsiz aktarma sağlanacak.

İLK YOLCULUK EMİNÖNÜ’NDEN FESHANE’YE

Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile hat, resmen hizmete girmiş oldu. İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Eminönü İstasyonu’ndan tramvaya binerek, Feshane İstasyonu’na kadar hattı deneyimledi. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını tren içinde yanıtlayan İmamoğlu, tramvay Unkapanı Köprülü Kavşağı altındaki tünelden geçerken de duvarları Türk Sineması’nın kilometre taşı filmlerinin görselleriyle donatan sanatçı Kutlukhan Perker’den eserlerle ilgili bilgi aldı.

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.