Dolar 34,0758
%0.18
Euro 38,0430
%-0.04
Altın 2.835,580
%0.22
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Duayen gazeteciler Tuzlalı gençlerle buluştu

Duayen gazeteciler Tuzlalı gençlerle buluştu

Tuzla Belediyesi tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel düzenlenen Kitap Fuarı’nın 6’ncısı hız kesmeden devam ediyor. 24 Kasım’da Tuzla Marina’da başlayan fuarın 4’üncü gününde gazeteci Zafer Şahin, Hande Fırat ve iletişimci Ferhat Murat, gençlerle bir araya geldi.

  • İstanbul Gündemi
  • 30.11.2023 - 14:27

400’den fazla imza günü ve 50’nin üzerinde söyleşinin düzenleneceği 6’ncı Tuzla Belediyesi 100’üncü Yıl Kitap Fuarı’nda birbirinden farklı isimler kitapseverlerle buluşuyor.

GENÇLERE TAVSİYELERDE BULUNDULAR

4’üncü gününde gazetecilik sektöründe aktif olarak çalışan isimler, gündemi değerlendirip önemli açıklamalarda bulundu. Gençlere tavsiyelerde bulunan gazeteciler, sosyal medya kullanımı ve kitap okuma alışkanlıkları üzerinde önemli açıklamalarda yaptı. Söyleşiye Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da katıldı.

ZAFER ŞAHİN: “ÇALIŞMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYİN”

Gençlere önemli tavsiyelerde bulunan gazeteci yazar Zafer Şahin, “Gençler, eğer siz çalışmazsanız, üretmezseniz, bir artı ortaya koymazsanız, kariyer yapmak, meslek sahibi olmak ve iyi bir yere gelmek için tırnaklarımızı duvara yapıştırıp, tırmanmazsanız, emin olun o beklediğinizi asla elde edemeyeceksiniz. İş dünyasında da başarılı olan insanların hayat hikayesine bakın mutlaka geçmişinde büyük bir emek olduğunu göreceksiniz. Bu yüzden çalışmaktan asla vazgeçmeyin” dedi.

“SORGULAYIN VE DÜŞÜNÜN”

Gençlere birde tavsiyede bulunan Şahin, “Sosyal medyadaki her bilgiyi koşulsuz ve şartsız doğru kabul etmemek gibi bir tavrımızın olması çok önemli. Eğer kabul edersek o zaman av durumuna düşeriz. Yani bize sunulanlarla yetiniriz. Özellikle sosyal medyada size sunulan mesajın, yapılan paylaşımın alt metinlerinde ne olduğunu çözümleyebilecek bir medya okur yazarlığı bilgisine sahip olmamız lazım. Sosyal medya okuryazarlığının tam olmaması günümüzün en önemli tehlikelerinden bir tanesi haline geldi. Bu yüzden, sorgulayın ve düşünün” ifadelerini kullandı.

HANDE FIRAT: “NE BULURSANIZ OKUYUN”

Kitap okumanın öneminden bahseden gazeteci Hande Fırat ise “Sosyal medyayı kullanmak, eğlenmek, keyif almak başka bir konu, kendimizi eğitmek ise bambaşka bir konudur. Spor yapanlar vardır aranızda. Sürekli spor yaparsanız kaslarınız sürekli gelişir, sporun bıraktığınızda da sarkarsınız. Beyin tıpkı spordaki gibi kaslar gibi geliştirilebilir en önemli organımızdır. Hala, beynin çok küçük bir bölümünü kullanıyoruz. Ama sağ tarafı, sol tarafı, ön ve arka lobu hepsi geliştirmeye açık bölümlerdir. Bunların en başında yaş alanlar için su doku, bulmaca çözmek ve kitap okumak geliyor. Gençler için ise beyni geliştirmek, belki de sevmediğiniz tarih, coğrafya, edebiyat derslerini ders olarak görmemenizle başlıyor. Tarihsel bir kitap okuduğunuzda bir anlamda tarih öğreniyorsunuz.Edebiyat, roman okuduğunuzda en güzel net ve kompozisyonu siz yazabilirsiniz. Ben siyaset, dış politika okumalarımın yanı sıra aralarına mutlaka üçer tane roman koyuyorum. Bunun nedeni de şimdi olmasa bile alanda muhabirlik yaparken o alanı seyirciye tasvir etmem gerekiyorve bu tasviri en iyi yapabilme nedenim roman okumaktan kaynaklanır. Dolayısıyla ne bulursanız okuyun. İyi olduğunu düşündüğünüz yazarları takip edin, okuyun. Bu aynı zamanda beyninizi geliştirirken, sizin kitleler ile konuşmanızın yolunu açacak, ruhunuzu yüceltecektir. Aslında kocaman dünyada küçücük noktalarız. Ve o küçücük noktalar istese de 10 binlerce hayat yaşayamaz. Ama kitap okuyarak bunların hepsini deneyimleyebilirsiniz” şeklinde konuştu.

FERHAT MURAT: “SOSYAL MEDYA KULLANIMINDA İLK 10’UN İÇERİSİNDEYİZ”

Türkiye’deki okuma alışkanlıklarını değerlendiren iletişimci yazar Ferhat Murat, “Japonya’nın 125 milyon civarında nüfusu var. 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Biz kitap okumada dünyada 86’ncı sıralardayız. Türkiye'de yılda 12 bin 89 kişiye bir kitap düşüyor. Japonya'da bir kişi yılda ortalama 25 kitap okurken bu oran Türkiye’de 6 kişidir. Sosyal medya kullanım oranlarına geldiğimizde ise oldukça yüksek sırada, ilk 10’un içerisindeyiz. Hatta TikTok, Instagram, Facebook'ta ülke üst sıraları, zirveyi zorlamış durumda. Bu aslında az önce verdiğim örnekte çok birebir örtüşüyor. Yani biz zamanımızın büyük bir bölümünü sosyal medyaya ayırıyoruz. Okumayı biraz daha arka plana itmiş durumdayız” diye konuştu.

 

Göksenin Aktaş – İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.