Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

cilt lekelerine dikkat!

  • İstanbul Gündemi
  • 01.12.2022 - 11:11

Uzmanlara göre, cilt lekeleri, cilde rengini veren pigment olan melaninin aşırı üretimi sonucunda oluşuyor. Cilt en çok yaz aylarında güneşin etkisiyle lekeleniyor. En sık görülen lekeler arasında ise melazmalar yer alıyor. Güneşin kendisini daha azca gösterdiği kış ayları cilt lekelerinin tedavisi için uygun dönemler içinde bulunuyor. 

MELAZMA NEDİR?

Melazma güneş ışınlarının da etkisiyle sıklığı ve şiddeti maksimum artan kozmetik deri hastalıklarından biridir. Melazma, melanositler (ciltteki pigment hücreleri) çok fazla melanin ürettiğinde ciltte ortaya çıkan düzensiz şekilli, kahverengi lekeler olarak ortaya çıkar. Sıklıkla bakışımlı olarak yanaklarda, dudak üstünde ve alında yerleşim göstermektedir. Cilt lekelerinin tedavisi için en uygun dönemler ise güz ve kış aylarıdır.

ÜÇ TİPİ VAR

Melazma üç tipe ayrılır. Epidermal melazma en yüzeysel olanıdır ve cildin üst tabakasında (epidermis) artan cilt pigmentasyonu (melanin) ile kendini gösterir. Dermal melazma, cildin ikinci tabakasında (dermis) cilt pigmentasyonunda bir artış ile karakterizedir. Son olarak, karışık melazma, epidermal ve dermal melazmanın bir birleşimidir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmekle beraber, genellikle 20- 40 yaş içinde adım atar. Deri rengi daha koyu kişilerde daha yaygındır. Melazması olan kişiler güneş ışınlarına karşı hassasdır. Fazla güneş maruziyeti lekelerin oluşmasına veya var olan lekelerin artmasına neden olabilmektedir. 
Ayrıca ailesinde leke hikayesi olan kişiler, gebelik, doğum kontrol hapı kullanılması, ilaçlı spiral benzer biçimde rahim içi araç kullanımı, menopoz döneminde alınan hormon replasman tedavileri gibi hormonal etkiler, antiepileptikler, antipsikotik, kemoterapi ilaçları ve bireyin işinden dolayı ısıya veya aleve maruz kalınması da melazmaya yatkınlığı artırmaktadır.

HANGİ TEDAVİ BAŞARI SAĞLIYOR?

Yüzeysel lekeler uygulanan tedaviler yardımıyla oldukça basit bir şekilde yok olabilir. Güneşe çok fazla maruz kalınırsa lekeler tekrarlama eğilimindedir. Melazma tedavisinde lekenin yayılımı ve şiddetine bakılırsa topikal krem tedavileri, kimyasal peeling tedavileri ve IPL ve Q-switch şeklinde lazer tedavileri uygulanabilmektedir. Kir tedavisinin başarısını ve tedavi süresinin uzunluğunu etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır Bunlar;
· Koyu cilt tipi olması,
· Tedaviye karşın 2 yıldan uzun süren bir kir hikayesi olması,
· Ailesel yada genetik yatkınlık olması,
· Daha önce geçirilmiş lazer veya mikroiğneleme benzer biçimde müdahalelerin olması,
· Daha önce 2 veya daha fazla doktora gidilmiş olması (uzun süreli veya dirençli hastalığı gösterir),
· Kortizonlu kremleri uzun süre kullanmış olmasıdır.

Halil Başer - İstanbul Gündemi
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.