Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Yüz asimetrisi nedir? Yüz asimetrisi neden olur? Asimetri tedavisi nedir?

  • İstanbul Gündemi
  • 29.09.2022 - 12:21

Simetrinin, yüzün diğer insanlar tarafından güzel bulunmasını sağlayan önemli bir estetik etki yarattığını biliyoruz. Kolektif olarak güzel bulduğumuz yüzleri incelediğimizde belirgin ortak özelliklerinden birinin simetri olduğunu söyleyebiliriz. Fakat burada sözünü ettiğimiz yüzde yüzlük bir simetri değil çünkü ne beden ne de yüz, tam bir simetri içinde olamaz.

YÜZ ASİMETRİSİ NEDİR?

Asimetri, yüzün sağ ile sol tarafı arasında gözle görülür derecede farklılık olması durumudur. Çene kapanışı, dudakların duruşu, yanakların hacmi yüzün iki tarafında eşit değildir. Yüz hareketsizken asimetrik olabileceği gibi bazı durumlarda mimiksiz yüz ifadesi o kadar da asimetrik görünmediği halde gülerken, ağlarken ya da bir şey çiğnerken asimetrik görüntü oluşabilir. Sadece çene ya da sadece dudaklarda asimetri olup da yüzün diğer kısımlarının simetrik olması mümkündür. Bazen de tutarlı bir asimetri izleriz, bu durumda yüzün bir tarafındaki tüm unsurlar diğer tarafındakilerden farklıdır. Yüzde anatomik olarak asimetri olduğunda mimikler de asimetrik görünür. Örneğin ağızda bir asimetri söz konusu ise dudaklar asimetrik olarak hareket edecektir.

YÜZÜN SİMETRİK DEĞERLENDİRİLMESİ

Çok beğendiğimiz yüzler arasında simetri sorunları olduğu halde gayet güzel görünenlerin sayısı az değildir. Tamı tamına bir simetrik uyum, her zaman estetik olarak güzel görünmeyebilir. Simetri, oran ile birlikte değerlendirildiğinde daha doğru bir okuma yapabiliriz. Orantılı bir yüz, yüzün bölümleri arasındaki ilişkinin dengeli ve genel bir uyum içinde olmasını gerektirir. Böyle olduğunda simetri doğal olarak oluşur ve estetik açıdan hoşumuza gider.

YÜZ ASİMETRİSİ NEDEN OLUR?

Doğuştan gelebilir ya da gelişim çağında sonradan da oluşabilir. Çiğneme alışkanlıkları, uyuma şekli, postür, yüz simetrisinde bozulmalara yol açan en bilindik durumlardır. Ayrıca görme bozuklukları, bir kulağın daha az duyması, boyun bölgesi omurlarında sinirsel ya da ortopedik sorunlar da aynı şekilde yüzün asimetrik görüntüsünü büyütür. Genetik kalıtım, doğum sırasında oluşan kafa ve boyun travmaları, ortodontik bozukluklar, çene kapanışı sorunları, yüz asimetrisinin diğer yaygın sebepleri olarak sıralanabilir.

YÜZ ASİMETRİSİ TEDAVİLERİ

Asimetrik yüz tedavisi estetik cerrahinin, çene sağlığı üzerine çalışan diş hekimliği alanı ortodontininin ve medikal estetiğin alanına girer. Ne derecede bir asimetriden söz ettiğimiz bu noktada önemlidir. Hastanın estetik olarak şikâyeti ve tedaviden beklentisi doğrultusunda, hangi yöntemin kullanılacağı her vakada değişir.

ASİMETRİK YÜZ AMELİYATI

Küçük dokunuşlarla iyileştirilmesi mümkün olmayan ekstrem yüz asimetrisi vakalarında cerrahi operasyon geçerli tekniktir. Dental kökenli asimetrilerin giderilmesinde estetik cerrah ile ortodontist birlikte çalışabilir. Estetik cerrahi operasyonlar, normal koşullarda bile asimetrik sonuçlara neden olabilmektedir. Asimetrik yüz ameliyatı da yüzün her iki tarafının milimetrik olarak eşleşmesi amacıyla yapılmaz. Sonuç olarak asimetri tolere edilir bir hal alır ve yüzün genelinde harmonik bir fotoğraf elde etmek, operasyonun amacıdır.

BOTOKS İLE YÜZ ASİMETRİSİ TEDAVİSİ

Medikal estetik uygulamaları kapsamında gerçekleştirdiğimiz ameliyatsız yöntemler ve botoks gibi minik dokunuşlarla yüzdeki asimetriyi önemli ölçüde düzeltebilir. Estetik olarak orantılı ve hoş bir yüz kurgulamak, cerrahi operasyonlara oranla çok daha zahmetsiz ve birçok teknikten faydalanmak mümkün. Botoks bu noktada en işlevsel olanı. Asimetriye neden olan yumuşak dokunun hareketlerini ve mimik efektlerini planlayarak botoks ile kas spazmlarını çözebilir, daha dengeli ve uyumlu yüz hareketleri elde edebiliriz.

YÜZ YOGASI İLE YÜZ ASİMETRİSİ İYİLEŞTİRME

Yemek yerken çenenin hep aynı tarafını kullanmak, her gece aynı tarafa ve yanağın üzerine uyumak gibi nedenlerden kaynaklanan yani sonradan oluşan yüz asimetrilerinin giderilmesinde yüz yogası etkili alternatif tedavilerden biridir. Yüz kaslarının dengeli bir şekilde çalıştırılması ve yüz masajı ile spazm oluşan taraftaki yüz kaslarının gevşemesi, yüzün daha dengeli görünmesine yardımcı olur. Yoga, kaslarla çalıştığı için botoks ile birlikte kullanılması söz konusu değildir. Yüz yogası uzmanları ile çalışmak, mümkünse birebir koçluk almak bu noktada verimliliği destekler ve daha kısa sürede sonuç elde etmenizi sağlar.

TÜRK DOKTORUN YÜZDE ASİMETRİ TEDAVİ BAŞARISI!

Simetrik yüz, tarihte çok eski dönemlerden beri birçok toplumda güzelliğin, çekiciliğin simgesi olarak kabul ediliyor. Fakat yüzde simetri bozuklukları toplumda sık rastlanan sorunlar arasında yer alıyor. Bunlardan en fazla dikkat çekeni gülüş asimetrileri olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 650 canlı doğumda bir gülüş asimetrilerine rastlanıyor. Bu durum, her ne kadar bir hastalık olmasa da özgüveni, psikolojiyi ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Tonguç İşken’in yüzdeki simetri bozuklukları ile ilgili dünyada ilk olma özelliğine sahip ileri botoks uygulamalarının paylaşıldığı makalesi, dünyanın önde gelen plastik cerrahi dergilerinden biri olan Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’nin yayın organı olan Aesthetic Plastic Surgery’de yayınlanarak büyük ilgi gördü. Yüzdeki asimetrilerin ve yaygın olarak ağız çevresi asimetrilerinin bebeklik döneminden itibaren yapılabilen ileri botoks uygulamalarıyla ortadan kaldırılabildiğini ele alan ilgili makale, Prof. Dr. Tonguç İşken adına tescilli özgün bir çalışma olarak birçok konu ile ilgili uzmanın da ilgisini çekti.

Haber Merkezi - İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.