Yeşilay, sağlıklı nesiller için yürüdü
- İstanbul Gündemi
- 10.02.2015 - 19:53
Sigara bağımlılığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla, Yeşilay, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği İstiklal Caddesi`nde bir yürüyüş gerçekleştirdi.
“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü"nde Türkiye Yeşilay Cemiyeti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Beyoğlu İstiklal Caddesi`nde bir yürüyüş gerçekleştirdi. "Sigarayı bırakma yürüyüşü" adı verilen etkinlik, Beyoğlu Tünel`de başladı. Tünel Meydanı`ndan Galatasaray Meydanı`na yürüyen kalabalık, sigaranın zararlarını anlatan broşürler dağıttı, sigara içen vatandaşları sigarayı bırakmaya davet etti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bandosunun çaldığı müzikler eşliğinde yürüyen kalabalık, "Boş zamanlarınızı zehirle doldurmayın, sağlıklı bir hayat elinizde, hayatını değil sigarayı söndür" yazılı dövizler taşıdı. Galatasaray Meydanı`nda sona eren yürüyüşün ardından açıklama yapan İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce, "Sigara dünyadaki en yaygın kanserojen madde ve dünyada en çok görülen 3 ölüm sebebinden biri" dedi. İnce, bütün tiryakileri sigarayı bırakmaya çağırdı.
Sigara 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açıyor
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman ise sigaranın, 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açtığını söyledi. Karaman, şöyle devam etti: “Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1.3 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100.000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.”
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişinin sigara dumanına maruz kalarak öldüğünü hatırlatan Karaman, “Toplumu ‘pasif sigara dumanının’ zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda, ihlallerin engellenmesidir. Sağlık Bakanlığı`nın açıkladığı Ulusal Tütün Kontrol Programı 2015-2018 Eylem Planındaki amaçlardan biri de sigarayı bırakmanın yaygınlaştırılması, tütün bağımlılığı tedavisinde ve tekrar başlamayı önlemede başarı yüzdesinin yükseltilmesidir” diye konuştu.
Yorum Yazın