‘Yeni İmar Plan Notu’ sonrası Zeytinburnu’nda kentsel dönüşümle ilgili merak edilen tüm sorular
- İstanbul Gündemi
- 20.09.2021 - 16:27
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, “Bu karar ilçemizdeki eski yapıların dönüşüm sürecine büyük bir ivme kazandıracak.” diyerek, belediyenin Resmi sosyal medya hesaplarından yayınlanan video ile vatandaşların merak ettiği sorular cevaplandırıldı.
Zeytinburnu Belediyesi’nin yeni düzenlemesi ile kaybolan haklar iade ediliyor, birleşen parseller teşviklerden faydalanıyor. Daha yeşil bir çevre ve daha kaliteli bir hayat için kolları sıvayan Arısoy, “Zeytinburnu’nda yaşayan her bir aile için, bu soruları bende kendime soruyorum. Ne mutlu bana ki artık verecek bir cevabım var. Gözümüz aydın. Zeytinburnu’nda yeni bir dönem başlıyor” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI
SORU: Binaların tek başına yenilenmesi durumunda tesvik var mı?
CEVAP: Evet tek başına yenilenen binalarda teşvik veriyoruz Bu binalarda yürürlükte olan mevzuata göre bağımsız bölüm yapılabilecek olan en alt bodrum katta bağımsız bölüm oluşturmak yerine bir üst kattaki bağımsız bölüme bağlı piyes yapılması tercih edilen parsellerde çatı arası piyesli yerine bağımsız tam kart yapılabilecek. Bu durum tercihli olup hak sahipleri arzu ederse meri plana göre de binalarını yapabileceklerdir.
SORU: Tüm adadaki komşularımızla anlaşma sağlayamıyoruz. Biz 3 parsel birleşik dönüşüm istiyoruz. Bu dönüşüm için teşvik var mı?
CEVAP: Bu sorunu yaşayan vatandaşlarımız için artık teşvikimiz var. Yürürlükte olan plan notlarında teşvik için 1000 metrekare şartı bulunmaktaydı. Yeni Plan notlarıyla bu şartı da kaldırdık. Artık büyüklük sınırı olmaksızın en az 2 parselin birleşmesi halinde 500 metrekareye kadar olan birleşmelerde %5, 500-1000 metrekare arasında olan birleşmelerde ise %10 oranında teşvik verilmiştir.
SORU: Mevcut imar planından dolayı parselimin büyüklüğüne göre bina yapılabilen alan oldukça azalan parseller bulunmaktadır Bu mağduriyetlere yönelik çözüm var mı?
CEVAP: Evet çözümümüz vardır. Bazı parsellerin büyük bir kısmı yapı yapılabilecek alanların dışında kalmaktadır. Bu Parseller‘de bedel karşılığı kamulaştırılmış ham parsellerin yüzde altmışına kadar imar hakkı tanımlanarak fazla kesintiler iade edilecektir.
SORU: Parselin tamamı yapılaşma alanı dışında kalan kamulaştırılması gerçekleştirilmemiş yapılar bulunmaktadır. Plandan dolayı hak sahipleri yapısını yenilemektedir. Bu yerlerle ilgili farklı çözümleriniz var mı?
CEVAP: Tamamı veya bir bölümü donatı alanlarında kalan parsellerin hak sahiplerine kamulaştırma bedelini ödemek mümkündür. Fakat ilgili kamu kurumlarının yatırım programları ve bütçe olanakları nedeniyle bu süreç uzun süre bilmekte bu durumda beraberinde hak sahiplerinin mülklerini diledikleri gibi kullanamamalarına sebep olmaktadır. Yeni Plan notlarıyla bu tür parsellerin ham büyüklüklerinin yüzde altmışına imar hakkı verilerek bu imar haklarının herhangi bir tapulaştırma projesinde kullanılması mümkün hale getirilmiştir. Böylece hem hak sahiplerini mağduriyetleri giderilmiş hem de kamu kurumlarının kamulaştırma yükü azaltılmıştır.
SORU: Altı katlı olan ruhsatlı binayı yıkıp imar planına göre yapıldığı takdirde 4 katlı bina yapılabilir. Kazanılmış haklardan iki kat kaybın oluşmasından dolayı binaların yenilenmesi mümkün olmamaktadır. Bu test hak kayıplarına çözüm var mı?
CEVAP: Parselinizde ruhsatlı veya yapı kullanım izin belgeli binanız varsa kazanılmış tüm haklarınız yeni binanızda da geçerli olacaktır. Örneğin imar planında bodrum kat, zemin kat, 3 normal kat ve çap hakkınız bulunurken, ruhsatlı binanızda iskan edilen bodrum kat, zemin kat, 4 normal kat ve çap varsa, iskan edilen tüm mahallerin brüt inşaat alanı toplamı kadar İnşaat alanını yeni binamıza da yapma hakkınız olmaktadır. Kazanılmış haklar fonksiyon metrekare ve kat adedi olarak korunmaktadır. Ruhsatı ve veya yapı kullanım izin belgesi bulunmayan kaçak binalar, yapı kayıt belgesi yani imar barışından faydalanmış olsa dahi bu haklardan faydalanamaz. Plan hükümleri çerçevesinde binasının yapmak zorundadır.
SORU: Bulunduğumuz adada yeni binalar nedeniyle ‘Ada Bazlı’ dönüşemiyoruz. Bu duruma yönelik bir çözümünüz var mı?
CEVAP: Bu duruma yönelik yeni plan notları ile yapı denetim hizmeti alarak yeni binalara dönüşüm finansmanını sağlamak amacıyla 2/3 oranında teşvik tarif edilmektedir. Bu sayede yeni binalarında tapulaştırma projelerine dahil edilebilmesi kolaylaştırılmıştır. Ancak proje alanındaki yeni bina oranı % 25‘i geçemez.
SORU: Aynı yola cepheli olmasına rağmen, karşı bina imar planına göre benden 1 kat fazla yapıyor. Bu farklılığın ortadan kaldırılması için bir çözümünüz var mı?
CEVAP: Yeni plan notlarıyla aynı yola cepheli olduğu halde yolun karşısındaki parsellerden daha düşük kat hakkı bulunan parsellerin kayıpları komşuluğundaki en az bir parselle birleşmeleri halinde giderilecektir
SORU: Parselin park alanında kalıyor. Çevremde dahil olabileceği bir proje yok. Ben inşaat hakkımı nasıl kullanacağım?
CEVAP: Yeni plan notlarıyla donatı alanda kalan parsellere tarif edilen inşaat alanı ilçe sınırları içerisinde başka bir projeye transfer edilerek kullanılabilir. Fakat dahil edildi projenin yoğunluğunun yüzde 25‘ini geçemez. Transfer edilen parselin yeri donatı alanı olarak ayrılacaktır. Hatta yapılaşma alanında kalan parseller dahi imar transferinden faydalanabilecek olup, imar hakkı transfer edilen parselde donatı alanı olarak kullanılacaktır.
Selvi Sarıtaç / İstanbul Gündemi
Yorum Yazın