Dolar 35,8565
%0.23
Euro 37,2931
%-0.06
Altın 3.224,340
%0.27
Bist-100 10.082,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

UZMANLARDAN KURBAN BAYRAMI’NDA SAĞLIK TAVSİYELERİ

  • İstanbul Gündemi
  • 09.08.2019 - 20:05

Esenyurt Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren uzman diyetisyen Duygu Gizem Çatalkaya Kurban Bayramı’nda için beslenme tavsiyelerinde bulundu. Vatandaşları bayramda beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyaran Çatalkaya, ayrıca etin pişirilmesi ve hangi gıdalarla tüketilmesi gerektiği konularında da bilgi verdi. Etlerin kesimden hemen sonra tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Çatalkaya, “Öncelikle Kurban Bayramı’nda çok fazla et tüketiminden dolayı vücuda fazla protein ve fazla yağ alımı olacak. Çünkü kırmızı etler kendi yapısından dolayı protein ve yağ miktarı yüksek ürünlerdir. Ayrıca bunları pişirirken ekstra eklediğimiz yağlarda yağ miktarını arttırdığı için vücutta çeşitli hastalıklara sebebiyet verebiliyor. Bunu önlemek adına Kurban Bayramı’nda ilk olarak et kesildikten sonra hemen pişirme işlemine başlamayalım. Eti 12-24 saat aralığında dinlendirmeye bırakalım. Diğer gün hemen sabah öğününü etle başlamayalım. Sabah bol yeşillikli bir kahvaltıyla güne başlayalım etlerde o sırada iyice dinlenmiş olur. Öğlen yemeğinde kurbanda kestiğimiz etleri tüketmeye başlayabiliriz.” dedi.

“ETLERİNİZİ BİR GÜNDE DEĞİL BİR YILDA TÜKETİN”

Etlerin mangal ateşinden 15-20 cm yukarıda ateşe yakın olmayacak şekilde pişirilmesi gerektiğini söyleyen Çatalkaya, şöyle konuştu: ‘‘Yakın pişirirsek ette yanmalar oluyor yanık kısımlarını yediğimiz zamanda vücudumuzda kansere yol açan hücreleri tetikliyor. Eğer ev de pişireceksek olabildiğince az veya kendi yağında pişirmeye özen gösterelim. Ayrıca etleri aşırı yağda kızarttığımızda da yine aynı şekilde kanser yapma oranı yükseliyor.  Bu durum hem etin faydasını azaltır hem de vücudumuzda çeşitli sağlık problemlere yol açabilir. Bizler bu bayramda olabildiğinde yoğun et tüketimine ara verelim kırmızı etlerimizi sebzelerle tüketelim. Ayrıca etimizin yanında yoğurt, ayran, cacık gibi besin öğelerini de tüketirsek daha faydalı olur. Ben şimdiden Esenyurt halkına tüm sevdikleriyle beraber sağlıklı huzurlu bir Kurban Bayramı diliyorum. Lütfen etlerinizi bir günde değil bir yılda yemeğe özen gösterin.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.