Uyanık ol, kurban olma! Psikolojik silah “Manipülasyon”
- İstanbul Gündemi
- 04.11.2021 - 06:13
Bunları yapıyorsa dikkat!
- Kişiyi her daim hakimiyet kurabileceği ortamlara tanıdığı mekanlara götürür.
- Daima ilk konuşma sırasını karşısındakine verir ve bu şekilde zaaflarını ve zayıf yönlerini öğrenir.
- Var olan gerçekliği çarpıtarak ortaya farklı ve dramatik bir gerçeklik koyar.
- Gereksiz bilgi ve istatistikleri örnek vererek entelektüel baskınlık sağlamaya ve size üstünlük taslamaya uğraşır.
- Hangi konuda olursa olsun, ortada düşük ihtimal dahi olsa size sürekli engellerden bahsederek hevesinizi kaçırır.
- Özgüvenli durur, baskın vücut hareketleri sergiler ve sesini yükseltmekten çekinmez.
- Sürpriz senaryoyla dengenizi sarsmaya her zaman hazırdır.
- Herhangi bir konuda karar vermeniz için size az zaman verir ve strese girmeniz için uğraşır.
- Zayıf yönlerinizi ve zaaflarınızı kullanarak ve vurgulayarak sözde şaka adı altında özgüveninizi kaybetmeniz adına moralinizi bozar.
- Sizi sık sık yargılar, eleştirir, dalga geçer veya olayları farklı gibi göstermeye çalışır.
- Konuştuğunuz konularda çoğu zaman sessiz kalır, ağzını açmaz ki bu duygusal saldırıların en etkinidir.
- Bazı konular hakkında bilgi sahibi değilmiş gibi davranıp kendinizi üstün hissetmenizi sağlar fakat asıl öldürücü mermi sona saklanır.
Suçluluk ve korku!
Manipülasyon, bazı kimselerin amaçlarına ulaşmak için başvurduğu bir yöntem. Kötü niyetli kişiler tarafından iyi amaçla kullanılmayan bu yöntemler karşıdaki insanı tamamen kurban rolüne sokuyor!
Öncelikle manipülasyonun ne olduğunu bir ele alalım. Manipülasyon insanları kontrol altına almak için oynanan bir tür akıl oyunudur. Bazen farkında olmadan bizlerde karşımızdaki kişilere manipülasyon uygularız. Hatta bunun farkında bile olmayabiliriz. Ama işler her zaman bu kadar masum olmuyor. Eğer bilerek isteyerek ve bir amaç uğruna uygulanıyorsa işte o zaman çok tehlikeli.
Beynine girerek seçimlerini o yönetir!
Manipülasyonu kendine psikolojik silah olarak kuşananlar çoğunlukla bu işte ustadır. Gayelerine ulaşmak adına etkisi altına aldıkları kişiye suçluluk, korku gibi olumsuz duygular hissettirir ve zan altında bırakarak onlara kendi iradeleriyle seçim yapma şansı vermezler.
Kibar görüntüsünün altında şeytani bir plan yatıyor olabilir!
Manipülatör( sizi yönlendiren kişi yada sizi manipüle ettiğinden şüphelendiğiniz kişi) eğer sizden bir şey isterken gayet kibar ve nazikken istediği olmadığında size kendinizi suçlu hissettiriyorsa orada bir durup düşünmenizde fayda var.
Hayır demek zorlaşıyor mu?
O kişi sizden bir şey yapmanızı istediğinde yada kendi istediği gibi davranmanızı beklediğinde ve bunu yerine getirmediğinizde kendinizi ne tür bir duygu içerisinde bulduğunuza odaklanın. Kendinizi suçlu mu hissediyorsunuz? Suçluluk psikolojisi oluşturmak bu kimselerin en çok başvurduğu yöntemdir.
Tepkisinden korkup istediğini veriyor musunuz?
Size bir şey yaptırmak isteyen yada onun istediği şekilde davranmanızı bekleyen kişiye hayır dediğinizde verdiği tepkiye öfke mi kızgınlık mı duyduğuna dikkat edin ve sizi suçlayıp suçlamadığını analiz edin. Size kendinizi kötü hissettirip, korkularınızı açığa çıkarmak için elinden geleni yapacaktır. Ve böylelikle ona istediğini vereceksiniz.
Bazen de ters köşe yapar! Umutsuz, çaresiz, yardıma muhtaç rolü!
Bazen manipülatör kurban rolünü üstlenir ve yardıma ihtiyacı varmış gibi kendini umutsuz ve çaresiz gösterir. Sizi duygusal olarak sömürüp istediklerini aldıkları zamansa tamamen farklı birine dönüşürler. Ta ki bir daha ki isteğe kadar.! Siz onun yanında olduğunuzu zannederken aslında o sizin ona acıma hissi duymanızı sağlar ve bu şekilde zihninize girmeyi hedefler.
Çoğunlukla duygusal manipülasyonda amaç insana kendini duygusal olarak kötü yada zayıf hissettirmektir. Kendini duygusal anlamda güçsüz yada tetikte hisseden bir kişiye istediğini yaptırmak daha kolaydır.
GÜÇLÜ DEĞİL ACİZLER!
Bu insanlar güçlü imajı çizebilir oysaki tam tersi güçlü değil aksine isteklerini doğru ifade etmektense bu yöntemleri kullanacak kadar aciz ve zayıftır!
Yorum Yazın