Dolar 34,1127
%0.01
Euro 38,2045
%0.1
Altın 2.915,380
%0.03
Bist-100 10.030,00
%1.44

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Tarihin akışını değiştiren yer! 'Rumeli Hisarı'

  • İstanbul Gündemi
  • 10.04.2023 - 13:46

İstanbul Gündemi olarak her köşesi tarih kokan bu mahalle ile tarihi bir yolculuğa çıktık. İşte Rumeli Hisarı’nın bilinmeyen yönleri...

EN ÜNLÜ SAYFİYE YERLERİNDEN BİRİ

Antik çağda Hermanion, Bizans döneminde Lemokopion olarak anılan mahalle, kalenin inşasından sonra günümüzdeki adını aldı. Geçmiş yüzyıllarda devlet adamlarının ve varlıklı kişilerin yaşadığı bir semt olarak bilinen Rumeli Hisarı, yalıları ve köşkleri ile Boğaziçi’nin en ünlü sayfiye yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

BİZANS İMPARATORLUĞU’NUN ÇÖKÜŞÜNE ZEMİN HAZIRLADI 

Tarihi Rumeli Hisarı, Bizans’a Karadeniz’den gelebilecek olası yardımları engellemek ve Boğaz’da hakimiyet kazanmak amacıyla inşa edilmişti. Kale, yapımından 8 ay sonra pek çok hükümdar tarafından kuşatılan İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesine büyük kolaylık sağladığı ifade edilirken, Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselişine, Bizans İmparatorluğu’nun ise çöküşüne zemin hazırladı.

HER KÖŞESİ TARİH KOKUYOR

Tarihine ev sahipliği yapan Rumeli Hisarı’nda Pertev Ali Bey tarafından inşa edilen Pertev Ali Camii, Perili Köşk olarak adlandırılan Yusuf Ziya Paşa Köşkü, Zeki Paşa Yalısı, Surp Santukhd Ermeni Kilisesi ve İbrahim Paşa Çeşmesi gibi çok sayıda kültürel miras bulunuyor.

 

Yavuz Topal – İstanbul Gündemi

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.