Dolar 34,2327
%0.05
Euro 37,0466
%0.08
Altın 3.016,190
%0.8
Bist-100 8.855,00
%2.31

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Sözsaydıran ‘İŞKUR’un fonksiyonları daha da genişletilmelidir’

  • İstanbul Gündemi
  • 10.08.2022 - 09:46

Sözsaydıran, kendisiyle gerçekleştirdiğimiz röportajda; Doğru insan kaynakları politikalarından, Türkiye‘deki işsizlik ve istihdam politikalarına kadar birçok önemli konu hakkında enine boyuna sorduğumuz sorulara içtenlikle yanıt verdi. 

Türkiye’nin önde gelen firmalarından birinde İnsan Kaynakları Müdürüsünüz. Dün ve bugüne baktığınız zaman İnsan Kaynakları süreçleri arasında ne gibi farklar görüyorsunuz? 

Türkiye ilk kez 1960-1970 yılları arasında çalışma hayatıyla ilgili bazı yasaların çıkmasıyla Personel Yönetimi mantığıyla tanıştı.Teknolojinin gelişmesi, insanların bilinçlenmesi ve kültür düzeyinin artması gibi birçok sosyolojik nedenden dolayı personel yönetimi kavramı 1990’lı yılların başına doğru İnsan Kaynakları Yönetimi adını aldı.

Geçmişte İnsan Kaynakları sadece, eğitim, iletişim, işe alım, performans, ücret, bordro, personel özlük işleri vb süreçleri kuran, takip eden, dökümante eden bir departmandı. Ancak günümüz rekabet ve bilgiye ulaşmanın kolay olduğu koşullarda insan kaynakları, şirketinin tüm süreçlerine hakim, inovatif ve yeni sistemler geliştirerek, şirkete gözle görülür maddi ve manevi fayda katan stratejik bir departman haline gelmiştir. 

 

Türkiye de işsizlik ve istihdam politikaları ile igilili ne düşünüyorsunuz? 

İşsizlik, ülkelerin sosyo-ekonomik durumlarına göre farklılık gösterse de çoğu ülkenin önemli sorunlarından biridir... Türkiye, 1960’lardan beri hemen her dönem görülen yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele etmek zorunda kalan bir ülkedir., Zamanla küreselleşme ve teknolojik ilerleme nedeniyle artmaya başlayan işsizlik, 2001 kriziyle birlikte, daha da derin bir hal almıştır. Türkiye’de işsizlik nedenlerine gelirsek, daha çok hızlı nüfus artışı, genç nüfus payının yüksekliği gibi demografik unsurlarla ilişkilendirilmektedir. Bunun yanı sıra, iç göç ve kentleşmeyle birlikte ortaya çıkan eğitim ve bölgesel dengesizlik eğilimleri de işsizliği artırmaktadır. Öte yandan kadınların işgücüne katılım oranının düşük kalması ve gençlerde işsizliğin yüksek olması önemli problemler olarak karşımıza çıkmaktadır.  

 

Türkiye’de işsizliğe yönelik ne gibi çalışmalar yapılmalı? 

Kentsel alanlarda üretim yapan ekonominin gereksinim duyduğu eğitimli ve nitelikli insan kaynağını hazırlamak için eğitime ağırlık verilmesi gerektiği düşünülmelidirİstihdam politikaları ise kadınlar ve gençler odaklı sosyal içerikli özel istihdam politikaları şeklinde geliştirilmelidir. Kurumsal olarak daha adil, tatmin edici ve güven verici kurumlar ve uygulamalar artırılmalıdır. İşçi ile işveren yani emek arzı ve talebi arasındaki enformasyon ağı geliştirilmeli ve böylece geçici işsizlik oranı düşürülmelidir. Enformasyon ağının oluşturulması için özel istihdam büroları kurulmalı ve İŞKUR’un fonksiyonları daha da genişletilmelidir 

 

İnsan Kaynakları alanında başarılı bir yönetici olmanın ipuçları nedir? 

Başarının sırrı, İnsan Kaynakları’nın temel fonksiyonlarında etkın olmanın yanı sıra şirketlerdeki tüm süreçlere hakim olmaktan geçer. Şirketin kural ve süreçlerine uygun hareket eden; üretimden, lojistiğe, finanstan, satışa, teknolojiden, müşteri beklentilerine kadar tüm süreçlere ilgili ve analitik olmak durumundadır. Departmanlar arası sinerjileri kurulabilmesinden ve aynı zamanda herkese temas edebilmekten geçer. Kısacası insanı iyi tanımaktan ve iyi analiz etmekten geçer 

Edanur Aktürk - İstanbul Gündemi

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.