Obezite nedir? Obezite tedavisi nelerdir? Kilo almak nasıl önlenir? Obezite genetik midir?
- İstanbul Gündemi
- 13.10.2022 - 15:43
Yağ dokusu tüm sistemi etkileyecek şekilde hormonal ve kimyasal maddeler salgılar. Bazı salgılar iştahın açılmasına, doyma sınırının üste çekilmesine ve obezitenin ilerlemesine sebep olur.
Aşırı kilo alımı sağlığınızı büyük ölçüde tehdit ederken, aynı zamanda hareketlerinizin kısıtlanmasına ve ciddi hastalıklara yakalanmanıza sebep olabilir.
OBEZİTE NEDİR?
Obezite, dünyada özellikle gelişmiş ülkelerin en önemli sağlık sorunlarından biri. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1, 9 milyar kişi fazla kilolu ve bunların 600 milyonu da obezdir. Türkiye‘de de durum çok farklı değil; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı Vücut Kitle İndeksi araştırmasına göre; ülkemizde her 100 kişiden 20‘si, yani her 5 kişiden biri fazla kilolu, yani obez. Türkiye’de obezite 2008 yılında yapılan araştırmaya kıyasla %31, 1 oranında artmış durumda. Obezite oranları erkeklerde %15, 3, kadınlarda ise 24, 5.
OBEZİTE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR
Dünyada giderek yaygınlaşan obezite, yaşam kalitesini ve süresini anlamlı derecede etkiler. Ancak obezite tedavi edilebilen bir hastalıktır. Obezitenin tedavisinde diyet eşliğinde egzersiz veya cerrahi yöntemler uygulanır. Uzmanlar, kişiye uygun tedavi yöntemini belirleyerek, kişinin sağlıklı kiloya ulaşmasını ve bu kiloyu korumasını amaçlar. Obeziteyi yenerek yüksek tansiyon, kalp, uyku apnesi, meme kanseri, kalın bağırsak kanser i ve prostat kanseri gibi hastalıklarla da savaşabilir, sağlıklı bir yaşama adım atabilirsiniz.
KİLO ALMAK NASIL ÖNLENİR?
Çocuğunuzun obezite sorunu olduğunu düşünüyorsanız veya obezite sorunu ile karşılaşmamasını istiyorsanız aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz.
-Çocuklarınızın boş zamanlarını spor aktiviteleri ile değerlendirilmelerini sağlayabilirsiniz.
-Okullarda fiziksel aktiviteler artırılabilir.
-Aile beslenme davranışını çocuğuna göre değiştirebilir.
-Özellikle şekerli ve besin değeri yüksek yiyecekler sınırlandırılabilir.
-Gazlı ve şekerli içeceklerin tüketimi azaltılabilir.
-Kısa mesafeler yürünebilir veya bisiklet kullanılabilir.
-Çocuğunuza spor yapabileceği olanaklar yaratabilirsiniz.
-Fazla sakız çiğnenmemeli ve yiyecek ödülünden kaçınılmalıdır.
-Tatlandırıcı veya diyet ürünler sıkça tüketilmemelidir.
-Okula götürmesi ve sağlıklı beslenmesi için beslenme çantası hazırlayabilirsiniz.
-Fast food gibi hazır gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
-Sebze ve meyve gibi yiyeceklerin tüketimi sağlanmalıdır.
-Obezite oluşmasında en etken sebeplerden biri de hızlı yemek yemektir. Yemek hızlı yenirse, doygunluk hissiyatı da az olur. Bu sebeple yavaş yemek ve besinleri iyice çiğnemek gereklidir.
OBEZİTE HASTALIĞI GENETİK Mİ?
Anne ve babanın kilolu olması ilerde çocukların obez olması riskini artıran faktörler arasındadır. Genetik yapının da kilo ile bağlantılı olmasına karşın tek başına sorumlu tutulamaz. Ailelerin yeme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteleri de aşırı kilo ile bağlantılıdır. Kaliteli bir yaşam sürmede sağlıklı beslenmenin rolü çok önemli. Hatalı yeme davranışlarının obezite gibi birçok kronik rahatsızlığa yol açabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, ‘Özellikle normalden fazla besin tüketmek, yemekleri hızlı ve büyük lokmalar halinde yemek, sofradayken başka aktivitelerde bulunmak ve uzun süre sofrada kalmak gibi hatalı beslenme davranışları obezitenin ana nedenleri arasında yer alıyor. Obeziteyle sonuçlanabilecek yanlış beslenme alışkanlıklarından ve davranışlardan uzak durulmalı” açıklamasında bulundu.
Obezitenin birçok hastalığa eşlik ettiğini ve obezite riskini azaltmak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmesinin önemini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, “Toplam enerji alımının uzun süreli harcanan enerjiden daha fazla olması obezite ile sonuçlanabilir. Yine aynı şekilde, yenilen besinlerin özellikle basit karbonhidrat oranının yüksek olması, fazla alınan enerjinin vücutta yağa dönüştürülüp depolanması ile yine kilo artışına neden olabilir.’ dedi.
OBEZİTENİN EN ÖNEMLİ TEDAVİSİ CERRAHİ!
Günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biri olan obezitenin tedavisinde en etkili sonuçların cerrahi müdahalelerle alındığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, “Tüm tedavi yöntemleri ele alındığında elde edilen bilimsel birikimin obezite ve tip 2 diyabet tedavisindeki en etkili sonuçların cerrahi müdahalelerle alındığını gösteriyor. Bu yöntemlerin bir bölümü sadece obezitenin tedavisinde değil, tip 2 diyabet ve eşlik eden diğer hastalıkların tedavisinde de etkili ve kalıcı sonuçlar alıyor. Özellikle son 30 yılda obezite ve tip 2 diyabetin cerrahi tedavisi için geliştirilen birçok yöntem bulunuyor. Zaman içinde bu yöntemlerin bazıları terk edilirken, bir bölümü de etkili uzun dönem sonuçları sayesinde günümüzde de başarı ile uygulanmaya devam ediyor” dedi.
Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, bireyleri obeziteye götüren 10 hatalı yeme davranışını şu şekilde sıraladı:
1-Normalden fazla besin tüketmek.
2-Özellikle çalışan bireylerde sağlıklı besinler yerine fast food gibi yenmeye hazır, enerji yoğunluğu yüksek besinleri çok tüketmek.
3-Akşam eve geldikten sonra yemek zamanına kadar atıştırmak ve sonra tekrar yemek yemek.
4-Hızlı yemek, büyük lokmalar almak, az çiğnemek, çatalı kaşığı elinden hiç bırakmamak.
5-Öğün atlamak, öğün aralarında sürekli bir şeyler atıştırmak.
6-Yemek yerken sohbet etmek, televizyon seyretmek, kitap okumak, cep telefonuyla ilgilenmek gibi ilgiyi dağıtacak başka aktivitelerle uğraşmak.
7-Uzun süre sofrada kalmak; sıkıntı, stres ve öfke durumlarında aşırı yemek.
8-Ziyaret ve davetlere sık katılmak ve ikramları reddedememek.
9-Akşam yemeğinden sonra yatıncaya kadar sürekli olarak bir şeyler atıştırmak ve/veya gece uykudan uyanıp yemek.
10-Az su içmek ya da hiç su içmemek. Su yerine yüksek enerjili/şeker eklenmiş içecekleri tercih etmek.
Haber Merkezi - İstanbul Gündemi
Yorum Yazın