O tarihin sırrını Atatürk açıklamıştı! 29 Ekim seçilmesinin nedeni...
Türkiye’nin dört bir yanında Cumhuriyet’in 100. yılı büyük bir coşkuyla kutlanırken, Cumhuriyet’in neden 29 Ekim günü ilan edildiği hep merak edildi. Bu günün sırrını Mustafa Kemal Atatürk iki yıl sonra açıklamıştı.
- İstanbul Gündemi
- 29.10.2023 - 14:15
- Güncelleme: 29.10.2023 - 16:19
Osmanlı Devleti'ni işgaline yol açan, bir parçalanma ve çöküş anlaşması olan Mondros Ateşkes Anlaşması 30 Ekim 1918'de imzalanmıştı. Cumhuriyet ise 5 yıl sonra 29 Ekim günü ilan edilmişti.
FAHRETTİN ALTAY PAŞA'YA AÇIKLAMIŞTI
Atatürk, Cumhuriyet’in 29 Ekim'de ilan edilmesinin nedenini 1925 yılında Cumhuriyet Bayramı kutlamaları esnasında Ankara'da 10 gün boyunca misafir ettiği Fahrettin Altay Paşa'ya açıklamıştı.
“CUMHURİYET'İMİZİN İLANININ 29 EKİM GECESİNE GELMESİ ACABA BİR TESADÜF MÜDÜR?”
“Atatürk hep 'mazlum bir millet' derdi. Cumhuriyet'in ilanından epey bir süre geçmişti. Ben de, hep neden 29 Ekim diye kendi kendime sormuşumdur. Bir gün Çankaya'da sofra dağıldıktan sonra, 'Paşam, benim dikkatimi çekmiştir. Hep düşündüm. 30 Ekim 1918 günü mütareke ilan edildi. Adana'daki karargâhınızdan Başkent'e (İstanbul'a) verdiğiniz şifreyi hatırlıyorum. Şimdi aradan zaman geçti, Cumhuriyet'imizin ilanının 29 Ekim gecesine gelmesi acaba bir tesadüf müdür? Üç gün evvel, beş gün sonra da olabilirdi' diye sordum.
"MAZLUM BİR MİLLETİN AHIDIR"
Peki, 30 Ekim 1918'den bizim İzmir'e girdiğimiz tarih olan 9 Eylül 1922'ye kadar kaç yıl geçti? Dört yıl. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'i ilan ettik. İşte beş yıla sığdırdığımız büyük inkılap, bizim yaşadığımız şartlara duçar olmuş, hangi milletin tarihinde vardır? Bu mazlum millet kendisinin hakkı olan yere ulaşmıştır, çektiğimiz acıların, sıkıntıların en büyük mükafatı işte budur. Bütün dünya bunu görmüştür. Daha da görecekleri vardır. Beni en çok mesut eden hadise, bu mazlum milletin hak ettiği bu yere gelmesidir. Sen benim 30 Ekim 1918 sonrası günlerdeki çektiğim azabı bilirsin. Yanımdaydın. Mondros 30 Ekim'dir, Cumhuriyet 29 Ekim. İşte bu da bir milletin, mazlum bir milletin ahıdır. Sanırım ki o zamanki devletler bunu anlamışlardır.'
Atatürk bir an durdu, Fahrettin Paşa'ya baktı ve sonra elini masanın üzerine vurarak: 'Deyiniz ki, bu tarihten silinmek istenilen bir milletin cevabıdır…”
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi
Yorum Yazın