KÜÇÜKÇEKMECE'DE EV KAZALARINI ÖNLEMENİN YOLLLARI ANLATILDI
- İstanbul Gündemi
- 19.02.2015 - 14:30
Uzman Psikolog Seda Günaydın, çocukların yaşayabileceği ev kazaları konusunda ebeveynleri uyardı.
Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen söyleşide konuşan psikolog Günaydın, en sık rastlanan ev kazalarını, alınması gereken önlemleri ve bir evin çocuklar için nasıl güvenli hale getirilmesi gerektiğini anlattı.
“EN ÇOK SİLAHLI KAZA YAŞANIYOR”
İnsan iradesi dışında can ve mal kaybıyla sonuçlanan olaylara kaza dendiğini kaydeden Seda Günaydın, evde en çok görülen kazaları ise şu şekilde sıraladı:
“Elektrik Çarpması, düşerek ya da çarparak yaralanma, boğulma, zehirlenme, ateşli silah yaraları.” Günaydın, kazalara karşı ebeveynlerin de mutlaka bilgi sahibi olması gerektiğini de ifade etti.
KAZA OLDUĞUNDA NE YAPMALI?
Çocuğun başına gelen bir kaza anında anne ve babanın yapması gereken en önemli konunun sakinliklerini korumak olduğunu kaydeden Günaydın, gerekli müdahale yapıldıktan sonra ise 112’nin aranması gerektiğini söyledi. Ayrıca Seda Günaydın, “112’yi ararken ise adımızı, soyadımızı ve numaramızı açık açık söylemeliyiz. Kaç hasta var ve hastanın adresi nedir? Bunu doğru söylememiz de çok önemli. Bir de anne ve babalar mutlaka evin bir yerine 112, 155 gibi numaralarını ve açıklamalarını asmalı” dedi.
EVİM NASIL GÜVENLİ HALE GELİR?
Kazaların engellenmesi için ise, anne ve babalara düşen görevler olduğunu kaydeden Günaydın, “Kırık çıkık eşyaların tamir edilmesi veya evden atılması gerek. Sakıncalı kimyasal maddeler, kesici aletler, bıçak, çatal kaşık açıkta bırakılmamalı. Balkon demirleri çocukların boyunu aşacak şekilde ve sık olmalı. Pencerelere korumalık takılmalı. Elektrikli ev aletleri çocukların ulaşamayacakları yerlerde durmalı. Evin mutfak kısmında ise, annelerin ocağın arka kısmında yemek pişirmesi gerekiyor. Tavaların sapını tezgah tarafına doğru koymalılar ki çocuklar ulaşamasın. Evde dolaplar duvara sabitlenmeli, eşyaların köşeleri bir şeyle sarılarak yumuşatılmalı, ayrıca prizler kapaklı yapılmalı” dedi.
Yorum Yazın