KORONAVİRÜS BAL ÜRETİMİNİ DÜŞÜRMEYECEK!
- İstanbul Gündemi
- 17.04.2020 - 17:11
Dünyanın en büyük ikinci bal üreticisi olan Türkiye’de, salgın sebebiyle üretimin düşmeyeceğini belirten sektörün deneyimli ismi Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, sanayideki üretimin yavaşlamasıyla dünyanın nefes alma şansı yakaladığını ifade etti. Doğanın daha az kirlendiğini dile getiren Aksoy, “Koronavirüs bal üretimini düşürmeyecek aksine balın kalitesi artacak.” dedi.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs Salgını, birçok sektörün üretim sürecine doğrudan etki ediyor. Dünyanın en büyük 2 bal üreticisi Çin ve Türkiye’nin salgından etkilenmesinin bal üretimine etkisi merak ediliyor. 2019 yılında Türkiye’deki 8 milyona yakın kovandan 120 bin tona yakın bal üretildiğini belirten Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, salgının bal ve arı ürünleri üretimine olumsuz etkide bulunmayacağını ifade etti.
“Koronavirüs Salgını, doğayla iç içe yaşayan insanlardan ziyade metropolde yaşayan insanları etkiliyor.” diyen Aksoy, bu sebeple arıcıların bu süreçten olumsuz etkilenmeyeceğini savundu. Sürecin bal üretimine etkisini değerlendiren Aksoy, şu ifadeleri kullandı: “Koronavirüs Salgını başladığından beri bütün dünyada endüstriyel üretim yavaşladı. Bu durumun hava kalitesine yansıdığına ilişkin bilim insanlarından açıklamalar geliyor. Doğanın temiz olması bal üretimine olumlu şekilde yansıyacaktır. Bu sebeple diyebiliriz ki Koronavirüs, bal üretimini düşürmeyecek, aksine doğaya olan tahribat azaldığı bu dönemde balın kalitesi artacak. Kirliliğin az olmasının yanında Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın bal üretimine dair almış olduğu kararlar da Türkiye’de üretilen balın kalitesine yansıyacak.”
AKSOY: “DÜNYA BİZE MESAJ VERİYOR: BİRAZ YAVAŞLAYIN VE DÜŞÜNÜN”
“Salgın sebebiyle dünya ve ülkemiz maalesef çok fazla kayıp verdi. Bu sürecin en kısa zamanda bitmesi tek dileğimiz.” diyen Bal Gurmesi Aksoy, “Fakat şunu da gözden kaçırmamak gerekiyor ki dünyamız bilinçsiz üretim ve tüketimden çok yoruldu. Gezegenimizi ve kaynaklarımızı hor kullandık. Dünyamızın böyle bir dinlenme sürecine ihtiyacı vardı. Bu dönem bize bir mesaj veriyor: Biraz yavaşlayın, düşünün ve akıllı olun.” değerlendirmesinde bulundu.
Yorum Yazın