Dolar 35,4270
%0
Euro 36,6165
%0.02
Altın 3.089,970
%-0.11
Bist-100 9.867,00
%1.3

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Kalp Hastalıklarından Ne Kadar Korunuyoruz?

  • İstanbul Gündemi
  • 18.02.2016 - 12:59

Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER)´de kalp sağlığını korumanın yolları söyleşi programında anlatıldı.

Özel Medipol Mega Üniversite Hastanesi işbirliği ile gerçekleştirilen söyleşi programında konuşan Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Beytullah Çakal ilçe kadınlarına kalp hastalıklarından korunma yollarını anlattı.

 BAKMER konferans salonunda gerçekleşen söyleşiye Başakşehirli kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Beytullah Çakal, ?Yağlanma fazla olmaya başladığı zaman maalesef kalp kası tam olarak beslenememeye başlıyor ve bu da hastalarda belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Çocuklukta damarlarda ciddi bir damar tıkanıklığı yokken zaman içerisinde sigara, tansiyon, şeker gibi birçok faktörle beraber damarlar içerisinde yağlanmalar ortaya çıkıyor. Biz buna damar sertliği (Ateroskleroz) diyoruz. Bu yağlanma belli bir seviyenin üzerine çıkarsa artık kalbin beslenmesini ciddi olarak etkiliyor ve buna bağlı olarak hastada şikâyetler oluşmaya başlıyor? dedi.

?Erkeklerde kalp damar hastalıkları daha sık görülür´

45 yaş üzerinde erkeklerde, bayanlarda ise özellikle 55 yaş üzerinde kalp damar hastalıklarını daha sık görülmeye başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Beytullah Çakal, sözlerini şöyle sürdürdü, ?Erken yaşta özellikle erkeklerde kalp damar hastalıkları kalp krizleri maalesef daha sık görülüyor. Belli bir yaşın üzerinde erkek ve kadın eşitleniyor. Aile öyküsü bizim için çok önemli özellikle genç yaşta ailesinde birinci dereceden akrabalarında da kalp damar tıkanıklığı varsa bu hastalar özellikle bizim için riskli grubu oluşturuyor. Sigara kalp damar hastalıklarında çok önemli bir sebep olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle 30´lu 40´lı yaşlarda kalp krizi hastalığıyla başvuruluyorsa bu hastaların çok önemli bir kısmı sigara kullanımından dolayıdır. Kolesterolü çok yüksek olan hastalar eğer bu kötü kolesterol dediğimiz çeşidin belli bir seviyenin üzerindeyse bu hastalarda da ileride damar tıkanıklığı yaşama ihtimali, kalp krizi geçirme riski oldukça yüksek. Bu yüzden 20 yaşından itibaren en azından iki yılda bir kolesterol düzeyine bakmak gerekiyor.?

?Mide ağrısı ile kalp ağrısı birbirine karıştırılabiliyor´

Diyabet ve hipertansiyon hastalarının damar tıkanıklığı riski taşıdığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Beytullah Çakal, ?Diyabet, damar tıkanıklığı için oldukça riskli bir grup bu nedenle önlemler alınmalıdır. Hipertansiyon yine damar tıkanıklığı açısından riskli bir gruptur. Hareketsiz bireyler maalesef kilo almaya meyil yaratıyor. Obezite ile beraber bu hastalarda da kalp damar şikâyeti çok sık oluyor. Stres yine damar tıkanıklığında çok önemli faktörlerden bir tanesidir. Hastalar genelde efor sarf ederken yol çıkarken sol tarafında ağrı, sıkışma, yanma, nefes darlığı, soğuk terleme şikâyetleriyle bizlere başvurabiliyorlar. Ağrı daha çok sol kola, boyuna, çeneye, sırta vurabiliyor. Bazen de mide ağrısıyla karışabiliyor. Hasta bize geliyor midesinin ağrıdığını söylüyor 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.