Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kağıthane’nin tarih sahnesine çıkışı ne zaman oldu?

Kağıthane’nin tarih sahnesine çıkışı ne zaman oldu?

Tarihi yapısı ve asırlardan günümüze ulaşan tarihi miraslarıyla İstanbul’un en eski ilçelerinden biri olan Kağıthane’nin mazisiyle ilgili ne kadar bilgi sahibisiniz? Kağıthane’nin tarih sahnesine ilk çıkışı ne zaman? İşte detaylar...

  • İstanbul Gündemi
  • 27.11.2023 - 18:40

İstanbul surlarının yakın çevresinde kurulan köylerden biri olan Kağıthane'nin tarih sahnesine çıkışı ilk kez 626 yılına rastlar. Bu tarihte Avarlar'ın İstanbul'u kuşatması sırasında Avar hanı daha çok Slav kavimlerinden oluşan birliklerini Kağıthane'de konuşlandırmış, Kağıthane deresinin halice döküldüğü yerde kayıklardan kurulu bir hücum filosu oluşturmuştu.

KAĞITHANE 17. YÜZYILDA HARAP DURUMDAYDI

Bazı tarih kaynaklarında buradaki kağıt imalathanesinin çok daha eskilere dayandığı, İstanbul'un fethi sırasında burada zaten bir kağıt değirmeninin var olduğu ve bu değirmenin II. Beyazid dönemine kadar çalıştığı yazılı. Evliya Çelebi 17. y.y.'da Kağıthane ve çevresine tanıklık ederken, burada harap durumda bir Kağıthane'nin bulunduğunu yazmıştı. Öte yandan İstanbul'un fethinden sonra Kağıthane sarayın ve İstanbul halkının gereksinimi olan sebze ve sütün bir bölümü buradaki ağıl ve bostanlardan sağlanmıştı.”

KAĞITHANE’YE ŞİİR YAZDI

Kağıthane’nin en önemli tanıklarından biri de Şair Nedim’dir. Onun meşhur şiirinden bir dörtlük şöyledir: “Bir sefa bahşedelim gel şi Dil-i naşade, Gidelim serv-i revanım yürü Sa’dabad’a, İşte üç çifte kayık iskelede amade, Gidelim serv-i revanım yürü Sa’dabad’a.”

 

Haber Merkezi – İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.