İŞİTME KAYBI VE DEMANS
- İstanbul Gündemi
- 05.09.2020 - 11:05
60 yaş üstünün yaklaşık yarısında bir tür işitme kaybı bulunuyor. Lancet raporu, 45 ila 65 yaş olarak tanımlanan orta yaştaki kişilerin, işitme kaybı olmayanlara göre işitme kaybına bağlı demans geliştirme riskinin neredeyse iki katı olduğunu ortaya koydu. Profesyonel bir işitme testi, sağlıklı bir işitme düzeyini sürdürmek için ilk koruyucu önlemdir.
'Demans Önleme, Müdahale ve Bakım' başlıklı 2020 Lancet Komisyonu raporu, 12 risk faktörünü değiştirmenin demans vakalarının % 40‘ını geciktirebileceğini veya önleyebileceğini belirtiyor.
Bu risk faktörleri arasında orta yaştaki tedavi edilmemiş işitme kaybı en büyüğüdür. Raporu hazırlayan uzmanlar, işitme kaybı için işitme cihazlarının kullanılmasını teşvik ediyor ve bilişsel stimülasyonun azalmasının bilişsel gerilemeye katkıda bulunabileceğini bildiriyorlar. Ayrıca raporda 'Özellikle orta yaşlarda işitme cihazlarının kullanılması, işitme kaybından kaynaklanan aşırı riski azaltıyor gibi görünüyor' ifadesi de kullanıldı.
İŞİTME KAYBINI DOĞRULAMANIN TEK YOLU PROFESYONEL BİR İŞİTME TESTİDİR
İşitme cihazlarının erken benimsenmesi, insanların daha yüksek bir yaşam kalitesine sahip olmasına, aktif kalmasına ve izolasyon, depresyon ve bunama gibi tedavi edilmemiş işitme kaybı risklerini önlemeye yardımcı olabiliyor.
'İşitme kaybı genellikle kademeli olarak ilerler ve profesyonel bir test olmadan tespit edilmesi zor olabilir' diyen “Lancet raporu, işitme kaybını tanımlamanın ve tedavi etmenin, bilişsel gerileme üzerindeki etkisi nedeniyle bir öncelik olması gerektiğini gösteriyor. İşitme kaybıyla bunamanın da arttığı gözlemlendiği için işitme kaybı yaşayanların bir uzman tarafından teste tabii tutulması gerekiyor.
İşitme cihazları, iletişim için bir kapıdır ve özellikle demans riski arttığında, yaşamın tüm aşamalarında sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzını kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Artık işitme duyunuza özen göstermeyi ertelemeniz gerekmiyor.
Yorum Yazın