GELENEKSEL EYÜP OYUNCAKÇISI, KÜLTÜR BAKANLIĞI SANATÇISI OLDU
- İstanbul Gündemi
- 26.09.2019 - 17:31
Ahşap topaçlar, kaynana zırıltıları, kursak düdükleri, çınçınlı araba, çekçek araba, cambaz, saplı davul... Orta yaşlarda olup da çocukluğunu İstanbul’un sokaklarında geçirenler için ayrı bir yere sahiptir, zamana ve teknolojiye yenilmiş bu tarihi oyuncaklar... Çocukluğumuzun hiçbir anında vazgeçemediğimiz tahta oyuncakların İstanbul’da ruh bulduğu yer ise İstanbul’un göz bebeği Eyüpsultan’dır.
Yüzyıllardan bu yana tarih ve kültürün eşsiz güzelliklerini içinde barındıran, huzur verici özelliğiyle geçmiş ve gelecek arasında bir köprü vazifesi gören Eyüpsultan’ı Eyüpsultan yapan değerlerden birisidir “Tarihi Eyüp Oyuncakları”... Şimdilerde 500 yıllık gelenek bu işe gönlünü ve emeğini veren Şennur Ülker’in ellerinde yeniden hayat buluyor.
ÜLKER, 14 YILDIR MESLEĞİNİ İCRA EDİYOR
“Geleneksel Ahşap Oyuncak” alanında yaptığı başvuru neticesinde Kültür Bakanlığı sanatçısı olarak kabul edilen Şennur Ülker, İslambey Mahallesi’nde bulunan Geleneksel Eyüp Oyuncakçısı’nda bu kültürel mirası yaşatmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyor. Ülkemizin, milletimizin, tarihimizin önemli değerlerinden biri olan Eyüp Oyuncakçılığını yaşatmak, oyuncakları yeni nesillere tanıtmak ve geleneğin devam etmesi için atölyesinde Geleneksel Eyüp Oyuncakları üreten Ülker, 14 yıldır mesleğini icra ediyor.
ÜLKER: “HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM”
Doğma büyüme Eyüpsultanlı olan, geleneksel oyun ve oyuncaklar ile büyüyen Şennur Ülker, Eyüp Oyuncaklarının tekrardan üretilmesi amacıyla Tarih Vakfı, Eyüpsultan Belediyesi ve İŞKUR arasında yapılan ortak bir projede 2005 yılında Eyüp Oyuncakçılığı eğitimi alıyor. Üç aylık bir eğitimin ardından oyuncak yapmayı öğrendiğini belirten Şennur ülker sözlerine şöyle devam ediyor: “Eğitim sonrası 12 arkadaşla bir kooperatif kurduk ve 10 sene kadar birlikte çalıştık. Daha sonrasında kendi işletmemi kurmak ve hayallerimi gerçekleştirmek için kooperatiften ayrıldım. KOSGEB Girişimcilik eğitimi aldıktan sonra daha önce birkaç projede tanışmış olduğum Hakan Memur’la iletişime geçtim. Sonrasında bu mekânı birlikte hayata geçirmeye karar verdik ve Eyüpsultan‘da bu geleneğin devam etmesi, çocuklarımıza bu kültürümüzü tanıtmak amacıyla Geleneksel Eyüp Oyuncakçısı‘nı kurduk.”
“KÜLTÜR BAKANLIĞI SANATÇISI OLMAK, O BELGEYİ ALMAK BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”
İki yıl önce Kültür Bakanlığına başvurarak Geleneksel Ahşap Oyuncak alanında Kültür Bakanlığı sanatçısı olarak kabul edilen Ülker, o süreci şu sözlerle anlatıyor: “Kooperatiften ayrıldığım dönemde bu 10 senelik emeğim bitecek mi yoksa devam edecek mi diye çok düşündüm. Ankara’ya başka bir iş için gittiğim dönemde beni ahşap oyuncak ustası sanatçı belgesi almış bir beyefendiyle tanıştırdılar. O bana çok yardımcı oldu. Onun vasıtasıyla Ankara’dayken Kültür Bakanlığı’na giderek derdimi tek tek anlattım. Sonrasında bütün evraklarımı tamamlayıp başvurdum. Bana bir aylık süreçte evet siz bu işi yapıyorsunuz ama kurula katılacaksınız diye bir belge geldi. İşte ondan sonra nedendir bilinmez ben o kurula bir türlü katılamadım. Toplantı oluyor, çağırılıyorum ama mektuplar bana ulaşmıyor. Nihayetinde iki yıl sonra mektup geldi ve o kurula katılarak belgemi sonunda aldım. Bu belgeyi almak benim için değerliydi o yüzden çok sevindim, çok mutlu oldum.”
“EYÜP OYUNCAK USTALARIMIZIN İZİNİ TAKİP EDİYORUZ”
Aynı zamanda bir müze olan Geleneksel Eyüp Oyuncakçısı’nda çocuklara masal ve tekerlemelerle oyuncakları tek tek tanıttığı vurgulayan Şennur Ülker, şu açıklamaları yapıyor: “Çocuklar burada beş farklı atölyede Eyüp Oyuncaklarını tanırken ahşap, çömlek, deri, ip gibi doğal ürünlerden hazırlanan oyuncakları boyayarak kendi oyuncaklarını da yapma imkanı buluyorlar. Buradan memnun ayrılmayan çocuk görmedim, özellikle müzemiz onların ilgisini çekiyor. Oyuncakları buradaki atölyemde birebir, tek tek keserek yapıyorum. 500 yıl önce oyuncakları sağlıklı malzemelerden, geri dönüşebilir bir şekilde ve doğaya hiçbir zarar vermeden yapan Eyüp Oyuncak Oyuncak ustalarımızın izini takip ediyoruz.”
“EYÜP OYUNCAKLARINI UNESCO KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNE SOKMAK BENİM İÇİN SON NOKTA”
“Bu kültürümüzü yaşatmak, yurt dışında tanıtabilmek için elimden geleni yapıyorum en büyük amacım Geleneksel Eyüp Oyuncakları’nı UNESCO’nun kültür mirasları arasına sokabilmek. Gönülden, kalpten bunun için uğraşıyorum, meyvesini de alacağıma inanıyorum. Benim için son nokta budur.”
Yorum Yazın