Dolar 34,2528
%0.11
Euro 37,1249
%0.29
Altın 3.015,630
%0.78
Bist-100 8.704,00
%0.58

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

EYT ne zaman çıkacak? EYT kimleri kapsıyor?

  • İstanbul Gündemi
  • 07.12.2022 - 13:41

EYT çalışması, önce Cumhurbaşkanı Erdoğan‘a sunulacak. Düzenlemenin yeni yılın ilk ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

EYT‘de bir yaş şartı olacak mı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘ın başkanlığında EYT toplantısı gerçekleşti.

EYT’de son durum ne? EYT nasıl olacak? EYT’de yaş sınırı şartı kalktı mı? EYT yaş sınırı nasıl olacak?

EYT‘de yaş hesabı nasıl olacak? 8 eylül 1999 yılından önce çalışan herkes EYT kapsamında mı? EYT‘de yaş hesabı nasıl olacak? 9 Eylül 1999 yılından sonra çalışmaya başlayan EYT kapsamına girer mi?

EYT toplantısı yapıldı mı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığındaki toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı.

EYT ne zaman meclis‘e sunulacak?

Emeklilikte yaşa takılanlarla alakalı çalışmada sona doğru gelindi. AK Parti, teklifi aralık ayının son haftasında Meclis Başkanlığı‘na sunmaya hazırlanıyor. Son kararı ve düzenlemenin ayrıntılarını Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın 12 Aralık 2022 tarihinde Kabine Toplantısı‘ndan sonra vermesi bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Beştepe‘de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati‘yi kabul etmişti. EYT‘lilerin merakla beklediği prim, yaş gibi gibi detaylar henüz belirlenmedi.

EYT’de yaş sınırı şartı kalktı mı?

EYT yaş sınırı nasıl olacak? 1999 yılı öncesinde sigortalı olan çalışanların prim gün sayısı şartı devam ederken, yaş şartının kaldırılması bekleniyor.

İlk etapta 2 milyon kişinin EYT kapsamında emekli olması bekleniyor. Bu kademeli emeklilerle birlikte 4-5 milyonu bulacak. Uzun yıllar boyunca bu hakkı dolduran kişiler bu haklardan yararlanıp emekli olmaya devam edecekler.

EYT prim farkı kıdem tazminatı nasıl olacak?

EYT‘de SGK prim farkı giderilecek ve kıdem tazminatı için işverene uygun kredi verilecek. Çalışan işveren desteklenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin iki müjde duyurdu.

Bunlardan ilki SGK prim farkıyla ilgili. Çalışanla emekli arasındaki fark eşitlenecek. EYT düzenlemesi sonrası emekli olacakların kıdem tazminatı yükü konusunda da uzlaşma sağlandı.

Kıdem tazminatında, Kredi Garanti Fonu aracılığıyla uygun finansman sağlanarak işverene destek olunacak. İstihdam piyasasının olumsuz etkilenmemesi için belli sektörlerde kademeli emeklilik gündemde.

EYT ne zaman yürürlüğe girecek?

Emeklilikte yaşa takılanlar çalışması, önce Cumhurbaşkanı Erdoğan‘a sunulacak. Düzenlemenin yeni yılın ilk ayında yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
Düzenlemeden 8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olup emeklilik için gerekli çalışma yılı ve prim gün sayısını dolduranların faydalanması bekleniyor.

Primi doldurup, sigortalılık süresi bitmeyenler ne olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirilen Kabine Toplantısı‘ndan sonra EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis‘te çalışarak hayata geçirmesini sağlayacağız. Emeklilik için yılını doldurup, yaş şartını bekleyenler, geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız.'

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, 'EYT ve sözleşmeli personelin kadroya geçilmesine dair düzenlemeleri aralık ayı içinde yapmayı planlıyoruz.

En kötü ihtimal 2023 yılı başında yasalaşmasına şahit olacağız' Primi doldurup, sigortalılık süresi bitmeyenler ne olacak EYT‘den emekli olacak mı?

Primi doldurup, sigortalılık süresi bitmeyenler ne olacak?

Yeni bir kural getirilmezse EYT yasası çıktığında primini ve sigortalılık süresini (erkeklerde 25, bayanlarda 20) tamamlayanların emekli olması bekleniyor.
Primini doldurup sigortalılık süresini tamamlamayanların bu süreyi beklemesi gerekecek. Düzenleme 8 Eylül 1999 yılı öncesini kapsadığı için 8 Eylül 2024‘yılına kadar tüm EYT‘lilerin sigortalılık süresi tamamlanmış olacak.

EYT nedir, kimler EYT kapsamına giriyor?

1999 yılında yürürlükte olan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa 4447 sayılı Kanunla eklenen geçici 81‘inci maddenin (B) bendi ile 8 Eylül 1999 yılından önce sigortalı olanların emekliliği hak etme koşulları değiştirildi. Bu tarihten sonra emekliliğe hak kazanmak için sigortalılık süresi ve prim gün sayısının yanında, yaş koşulu aranmaya başlandı.

Değişiklikten önce, emekliliğe hak kazanabilmek için sigortalılık süresi ve prim gün sayısındaki koşulların karşılanması yetiyordu. Değişiklik öncesinde kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün koşulunu yerine getirenler emekli olabiliyordu.

8 Eylül 1999 yılı öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilik koşullarında 1999 yılında yapılan değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesini, yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.