Çocuklarda beta mikrobuna dikkat!
- İstanbul Gündemi
- 09.05.2023 - 11:30
Tonsillofarenjit adı verilen hastalık çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma belirtileri ile ortaya çıkıyor. 5-15 yaşlar arasındaki tonsillofarenjitlerin %15-30 kadarı A Grubu Beta Hemolitik Streptokok (GAS) adı verilen bakteri sebebi ile meydana geliyor.
“HASTALARDAN SÜRÜNTÜ ÖRNEĞİ ALMAK ÖNEMLİDİR”
Tedaviden önce hastalığa neyin sebep olduğu kesin olarak belirlenmesi gerektiğini belirten İş, “Tanıda klinik bulgularla birlikte boğazdan alınan hızlı antijen testi, boğaz kültürü testi kullanılır. ASO (Antistreptolizin O) değerinin yüksekliği tanıyı destekler. Bu değer streptokok enfeksiyonu varlığında yüksek çıkmaktadır. Tanı antibiyotik tedavisi başlanmadan önce konulmalıdır. Bu sebeple ateş ve boğaz ağrısı olan hastalardan sürüntü örneği almak önemlidir. Eğer hızlı antijen testi negatif geldiyse ve klinik şüphe hala devam ediyorsa boğaz kültürü alınması, bu sırada antibiyotik tedavisinin başlanması ve kültür sonucunun takibi önerilir” dedi.
“KIZIL HASTALIĞINDA BULAŞTIRICILIK ANTİBİYOTİĞE BAŞLANDIKTAN 24 SAAT SONRA SONA ERİYOR”
Kızıl hastalığına karşı bir aşının bulunmadığını söyleyen İş, “Tedavi semptomlara bağlıdır. A Grubu Beta Hemolitik Streptokok bakterisinin neden olduğu kızıl hastalığında tedavi penisilin grubu antibiyotiklerle yapılmaktadır. İlacın başlanması ile kısa sürede ateş normale döner. Bulaştırıcılık ise antibiyotiğe başlandıktan 24 saat sonra sona ermektedir. Bu sebeple antibiyotik tedavisine başlandıktan sonra 1 boyunca evde kalınması tavsiye ediliyor” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi – İstanbul Gündemi
Yorum Yazın