Dolar 34,6472
%0.27
Euro 36,4000
%0.27
Altın 2.929,950
%0.41
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

ÇARDAK: ‘‘TARLADA ÜRÜN ALIRKEN ELEKTRONİK BELGE NASIL DÜZENLENECEK?’’

  • İstanbul Gündemi
  • 23.12.2019 - 17:16

Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi Kaya Çardak, E-Arşiv Fatura Uygulaması’na dahil olmayan mükelleflerin 01.01.2020 tarihinden itibaren 5.000 TL’yi aşan faturalarının e-arşiv olarak kesmesini öngören 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükmünün ertelenmesi gerektiğini söyledi.

 ‘‘E-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1.1.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 5.000 TL’yi aşması halinde söz konusu faturaların “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenmesini öngören yasa maddesinin uygulanmasının ertelenmesi gerekir.’’ diyen Kaya Çardak sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Küçük esnaf ve sanatkârlar, çiftçiler gerek teknik alt yapı olarak ve gerekse uygulamayı yapabilme bakımından hazır değiller. İstanbul gibi büyük kentte bile bakkal, manav gibi küçük esnafın işyerinde internet, bilgisayar, yazıcı vb. teknolojik imkanlar yoktur. Anadolu’nun birçok yerleşim yerinde internet erişiminin bile kısıtlı olduğu bir durumda tarlada, bağda, bahçede ürün alırken elektronik belge nasıl düzenlenecek.’’ dedi.

ÇARDAK: ‘‘ELEKTRONİK BELGE DÜZENLEME AYRI BİR BECERİ VE BİLGİ GEREKTİRİR’’

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 13.12.2019 tarihli duyurusunda e-Arşiv Fatura’nın cep telefonu, tablet gibi cihazların kullanılarak da kesilebileceğinden söz edildiğini söyleyen Çardak şöyle devam etti: ‘‘Küçük esnafın, çiftçinin yüzde kaçında akıllı telefonu var? Yüzde kaçında tablet bilgisayarı var? Dahası bunların yüzde kaçının işyerinde sabit bilgisayarı ve internet aboneliği var? Kaldı ki, akıllı telefonu olan birçok küçük esnaf bu telefonunun sadece konuşma özelliğini kullanabiliyor. Bir de öğrenebildi ise sosyal medya hesaplarına girebiliyor. Elektronik belge düzenleme ayrı bir beceri ve bilgi gerektirir. Bu uygulamanın uzatılmaması halinde 1.1.2020’den itibaren ciddi bir karışıklık olabilir ve belgesiz ticareti peşinden sürükleyebilir. Bakkalın, nakliyecinin, çiftçinin, küçük esnafın elektronik belge uygulaması kapsamına alınması çok erkendir, ertelenmelidir.’’

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.