Dolar 38,4788
%-0.02
Euro 43,8751
%-0.04
Altın 4.094,110
%-0.27
Bist-100 9.225,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Başkan Önder Ayyıldız ‘Belediye Meclisi liyakatsiz üyelerden oluşuyor’

  • İstanbul Gündemi
  • 07.03.2022 - 19:51

1-7 Mart tarihlerinde arasında İçişleri Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda Türkiye genelinde deprem tatbikatları yapıldı ve çeşitli eğitimler verildi. Yeniden Refah Partisi Çekmeköy İlçe Başkanı Önder Ayyıldız da yaptığı açıklama ile deprem bilincine dikkat çekti.

“Yeniden Refah Partisi’nin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anlamış olduk”

Belediye binası önünde açıklama yapan İlçe Başkanı Önder Ayyıldız, “Her şeyden evvel Yeniden Refah Partisi’nin ne kadar gerekli olduğunu anlatmak için bir tespiti ortaya koymak istiyorum. Çekmeköy’ün sorunlarının gündeme getirilmesi noktasında Çekmeköy Belediye Meclisi’nde grup başkanvekilleri konuştu. Özellikle muhalefet partilerinin söylediklerini dinledikten sonra Yeniden Refah Partisi’nin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Özellikle ana muhalefet partisinin grup başkanvekilini dinlediğimiz zaman bir siyasetçi olarak başımızın yere eğildiğini söyleyebilirim. Çünkü 300 bin nüfuslu ve çok sayıda problemi olan Çekmeköy’de ana muhalefet partisinin grup başkanvekili ilçemizin sorunlarını konuşmak yerine her zaman olduğu gibi Türkiye gündemini ele aldı. Bu da Çekmeköy’ün problemlerinden ne kadar uzak olduğunu, belediye meclisinin liyakatsiz üyelerden oluştuğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Hızlı ve kontrolsüz büyümeye dikkat çekti

Depremler ile ilgili bilimsel araştırmaların olduğunu kaydeden Önder Ayyıldız, “1-7 Mart Deprem Haftası olarak değerlendiriliyor. Özellikle yerel belediyeler, depremin önemine ilişkin çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedir. Çekmeköy Belediyesi de bu tarihler arasında depreme ilişkin bir takvim ortaya koydu. Bilinç oluşturmak adına okullardan öğrenciler getirdiler, tatbikatlar yaptılar. Bu güzel çalışmayı yapanlara teşekkür ediyoruz. Türkiye’de 1900-2014 yılları arasında meydana gelen depremler ele alındığında ve bu depremler referansa alınarak ortaya konan bilimsel çalışmalar ele alındığında en çok can kaybına neden olan depremlerin 7.0, 7.4, 7.5 ve 7.9 arasında olduğu çıkmaktadır. Aynı bilimsel araştırmada, can ve mal kaybına neden olan depremlerin en fazla 4 yılda bir meydana geldiği belirlendi. 100 yılı aşkın süreçte meydana gelen depremde 81 ilin 55 ilinde can ve mal kaybı veya hasar meydana gelmiştir. En çok kayıp veren bölgelerimiz; Doğu Anadolu, Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz şeklinde sıralanmıştır. Türkiye’de son 60 yılda doğal afetler nedeniyle oluşan hasarların yüzde 61’i deprem kaynaklıdır. Can ve mal kaybına neden olan faktörlerin başında büyükşehirlerde hızlı ve kontrolsüz büyüme gelmektedir. 2009 yılında 154 bin nüfusu olan Çekmeköy’ün bugünkü nüfusu 300 binden fazla” dedi.

“Halkımızın yüzde 5’inin deprem çantası hazırladığı tespit edildi”

Halkın depreme ilişkin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Başkan Önder Ayyıldız, “İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor. Uzmanlara göre, 1999 depreminden sonra 7 ve üzerinde bir deprem olacağı tahmin ediliyor. Deprem olasılığı son 30 yılda yüzde 64, 2050 yılında da yüzde 75 oranında olacağı belirtiliyor. 7.5 şiddetinde bir deprem olması halinde İstanbul’da 48 bin ağır hasarlı binanın olacağı öngörülüyor. 160 binin üzerinde de orta hasarlı bina olacağı tahmin ediliyor. Tüm bunlar Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde olduğunu gösteriyor. Bunlar bize yerel yönetimlerin depremlere hazırlanması ve vatandaşlarımızın deprem konusunda bilinçlenmesi gerektiğini anlatıyor. Deprem bilinci oluşturulması açısından yapılan araştırmalarda, halkımızın büyük bölümünün depreme karşı bilinçlendirmediği, 2011 yılında yapılan araştırmaya göre de her 10 kişiden 7’sinin hazırlık yapmadığı, yüzde 52’sinin oturduğu evin depreme dayanıklı olduğunu düşündüğü, yüzde 71’inin depremden korunmak için hiçbir şey yapmadığı, sadece yüzde 5’inin deprem çantası hazırladığı tespit edildi” diye konuştu.

“42 milyon 350 bin liralık kaynak nerelerde kullanıldı?”

Başkan Önder Ayyıldız, “Yerel yönetimler başta olmak üzere halkımızın ciddiyetle deprem konusunda bilinçlendirilmeye ihtiyacı olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bu noktada Çekmeköy Belediyesi hangi çalışmaları ortaya koydu? Çekmeköy Belediyesi’nin riskli alanların dönüştürülmesine yönelik geçtiğimiz yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden gelen 42 milyon 350 bin liralık kaynağın nerelerde kullanıldığını ve nerelerin riskli alan olduğunu sormuştuk.. Para kullanıldı mı? Nerede kullanılacak? Kullanıldıysa nerelerde kullanıldı? Bu sorunun cevabını meclis toplantısında verirler diye düşünüyorduk. Fakat bununla alakalı bir açıklama yapılmadı” ifadelerini kullandı.

“Depremle akalalı herhangi bir eylem planı var mı?”

“Çekmeköy Belediyesi’nin depremle akalalı herhangi bir eylem planı var mıdır?” diye soran Önder Ayyıldız, “7 ve üzerinde bir depremde oluşacak kaotik durumu ortadan kaldırmak ve insanlarımızın selamete çıkması için deprem anında neler yapılması gerektiği ve yardım faaliyetlerine ilişkin bir çalışması var mı? Çekmeköy Belediye tarafından bilinçlendirmek ve hatırlatmak amacıyla bir dizi etkinlik yapıldı ama çalışma çok yetersiz. 1-7 Mart arasında yapılan faaliyeti belediyenin kendi sayfasından bile 450 kişi izlemiş. Deprem hususunda üzerine düşen vazifeyi yapmadığının altını çiziyorum” dedi.

Başkan Ayyıldız’dan yetkililere çağrı!

“Çekmeköy Belediyesi’ni doğruya yönlendirilmesi hususunda birkaç önerimiz olacak” diyen Başkan Ayyıldız, “Kentsel dönüşüme hız vermek ve teşvik etmek. Bina yapımını kolaylaştırmak adına yapı denetiminin sağlanması ve standartların tavizsiz uygulanması konusunda tavsiyemiz olacak. Deprem anında ulaşım ağının sağlanması çok önemli. Burada Taşdelen-Yenidoğan trafik problemi karşımıza çıkıyor. Çok kritik bir nokta, İtfaiye, ambulans araçları oradan geçecek. Burada da Meclisteki “25 yıl beklediniz, 5 yıl daha beklenebilir” şeklindeki açıklama akıllara geliyor. Aynı zamanda atıl vaziyetten kurtarılıp itfaiye binası yapılması konusunda yetkililere çağrıda bulunuyorum. Bu bina derhal hizmete açılmalı. Biz Sancaktepe’den itfaiye bekleyecek durumda değiliz” şeklinde konuştu.

“Milletimizin sorunlarına, refahına odaklanmalı”

Sözlerinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini söyleyen Ayyıldız, şunları söyledi: “Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’a siz uluslar arası kısa film yarışmaları için yıllık 150 bin TL bütçe ayırıyorsunuz. Bilim olimpiyatlarına, Kültür Bakanlığı’nın yapması gereken Cumhuriyetimizin 100. yılına özel marşına ilişkin yapılan yarışma için de bütçe ayrıldı. Özellikle her türlü sosyal ve kültürel etkinlikleri desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Fakat yerel belediyenin uluslar arası yarışmalar organize etmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapması gereken yarışmaları düzenlemesi ne kadar doğru? Cumhuriyetimizin 100. yılına özel belirlenecek marşa karşı olma gibi bir algının oluşturulmaması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Elbette 100. yıl marşı olmalıdır. Fakat bakanlık desteğiyle olmalı ve daha geniş kitlelere ulaştırılmalı. Bu yarışmalara ayrılan bütçeler ile ilçemizdeki öğrencilere deprem çantası dağıtılabilirdi. Bu tarz etkinlikler yerine milletimizin sorunlarına, refahına odaklanmalı.”

Göksenin Aktaş-İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.