BAŞKAN KARAÇAM: ‘‘SİYASET EMEK İSTER, FEDAKRLIK İSTER’’
- İstanbul Gündemi
- 15.02.2020 - 20:40
Yüksel Karaçam kimdir? Başkanım bize kendinizi tanıtabilir misiniz?
1962‘de Ordu Mesudiye‘de doğdum. İlkokulu Ordu’da okuduktan sonra 1973 yılında Ankara’ya geldim. Ankara Keçiören’de orta öğrenimi tamamlayıp İstanbul’a geldi.1979 yılında Sakarya Üniversitesi Teknoloji Öğretmenliği’ne girdim. Akabinde de 1985 yılında da Anadolu Üniversitesi, İktisat Bölümü‘nden mezun oldum. 1985 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde işe başladım. 2009 yılında da Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden emekli oldum. Tabi bu süre zarfında hep siyasetle ilgilenen biri oldum. 2017 yılındaki referandumla birlikte siyaseten bir neticeye varılamayacağı kanaatiyle mensubu bulunduğum siyasi partiden istifa ettim. İstifamdaki gerekçe siyasi partilerin teşkilatlarının bu milletin geleceğiyle olan bir referandumda yeterince çalışmadıklarını görerek bu sebepten dolayı istifa etmiştim. Meral hanımın İYİ Parti’yi kurmasıyla birlikte aynı gerekçelerle İYİ Parti’nin içinde yer almayı bir borç bilerek İYİ Parti üyeliğine başladım. Ümraniye’de İYİ Parti’nin ilk kurucularındanım. Daha sonra yerel seçimlerde kurucu ilçe başkanımızın Belediye Meclis Üyesi adayı olmasıyla birlikte İl Başkanlığımızın ve genel merkezimin oluruyla ilçe başkanlığına atandım. 1 yıldır İYİ Parti İlçe Başkanlı görevini sürdürmekteyim.
‘‘EMEKLERİN ZAYİ OLMAMASI İÇİN İLÇE BAŞKANLIĞINA TEKRAR ADAY OLDUM’’
Olağan kongrede başkanlığa neden tekrar aday olma ihtiyacı hissettiniz?
İYİ Parti bu noktaya kolay gelmedi. İYİ Parti cesurların hareketidir. Medeniyet yolunun taşlarını cesurlar döşer dediğimiz şey de oradan ortaya çıktı. Bu kuruluştaki yapmış olduğumuz çaba, çekmiş olduğumuz çile arkadaşlarımızın ve kurucularımızın o emeklerinin daha iyi şekilde neticelenmesi gerekiyordu. Kurucu kadroyla birlikte devam edilmesi talebi geldi bana. Ben de bu talebi kıramadım, tekrar bu dönem daha güçlenmiş bir kadroyla Ümraniye’de ayağı daha yere sağlam basabilen teşkilatlanmayı yapabileceğiz. Arkadaşlarımın talebi benim de reddedemeyeceğim bir teklif oldu, emeklerin zayi olmaması için ilçe başkanlığına tekrar aday oldum.
‘‘ÇOK ADAYLI BİR SEÇİM HEM PARTİMİZ HEM DE DEMOKRASİMİZ ADINA ÜMİT VERİCİDİR’’
Kongrede sizinle birlikte üç aday başkanlık için yarışacak. Üç adayla kongreye gitmek ilçe için bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı? Nasıl değerlendiriyorsunuz bunu?
Avantajdır aday çıkması çalışmasının başarılı olduğunu gösterir. Aday çıkması hakikaten beni çok memnun etti. Çok adaylı bir seçim hem partimiz hem de demokrasimiz adına ümit vericidir. Aynı zamanda bizim bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarda bir mesafe kat ettiğimizi ve başarılı olduğumuzu gösteriyor. Kimileri bunu faklı yorumlayabilir; ama ben aday çıkmasını bir başarı unsuru olarak görüyorum.
‘‘ALLAH TÜM ADAYLARIN YOLUNU AÇIK ETSİN’’
Diğer adaylarla aynı davanın içindesiniz ama aynı zamanda da bir rekabet içindesiniz. Diğer adaylara iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Tüm adaylara başarılar temenni ediyorum. Tabi ki kazanan İYİ Parti olacak. Ben bu seçimin kaybedeni olmayacağını düşünüyorum. Netice itibarıyla adayların kongredeki demokratik ortamda yarışmaları partimiz açısından olmazsa olmazıdır. Zaten az önce ifade ettiğim gibi başarı da buna bağlıdır. Eğer başka aday çıkmamış olsaydı geçmiş 1 yılımı başarısız bir ilçe başkanlığı olarak görürdüm. Allah tüm adayların yolunu açık etsin.
‘‘ZORLUKLARI GÖĞÜSLEYEBİLECEK KAPASİTELİ İNSANLARIN ADAY OLMASI GEREKİYOR’’
Adayların hangi vasıflarda olması hem sizde hem de parti adına memnuniyet verici olur?
İYİ Parti medeniyet yolunu döşeyen cesurlardan oluşuyor. Şöyle isterdim; biz 1. Olağan Kongremizi 2018 yılında 3 Şubat’ta yaptık. Oradan bugüne kadar hakikaten bizimle birlikte sahada olması, seçim meydanlarında olması gerekiyor. Bizim seçimle uğraşırken kongre hesabı yapmaması gerekiyor. Siyaset emek ister fedakârlık ister. Emek vermesi gerekiyor taşın altına elini koyması gerekiyor. Neticeden faydalanmayı hesap etmemek gerekiyor. Neticeye varmak için mücadele etmek gerekirdi. Zorlukları göğüsleyebilecek kapasiteli insanların aday olması gerekiyor. İYİ Parti kolay kurulmadı.
‘‘DELEGELERİN İŞLEVİNİ CAANLI TUTACAĞIZ, KURUMSALLIĞI OTURTTURMAMIZ GEREKİYOR’’
Kongreyi kazanırsanız sizin başkanlığınızda İYİ Parti’nin Ümraniye’deki hedefleri ne olacak?
Siyasete ben İYİ Parti ile başlamadım. 40 yılı aşkın bir süredir siyasetin içindeyim. Benin için siyasette olmazsa olmazım ideallerimden bir tanesi de şuydu; siyaset ekip işidir, ben özellikle ilçe delegelerimizin üyelerimizin aktif olarak çalışmalara katılmasını sağlayacağım. Burada da temelim delege ile başlayacağım. Mahalle bazında sandık koyarak seçtiğimiz delegelerin işlevinin kongreyi yapıp sonra sona erecek mantığının yıkılması gerektiğine inanıyorum. Delegeler partinin sesi olacak o mahalledeki teşkilatın olacak, delegelerin işlevini 3 yıl canlı tutacağız. Benim temel projelerimin içinde bu var. Delegeyi 3 yıl teşkilatlanmada planlamanın içine koyup bir çalışma sistemi kuracağım. Her şeyden önce Ümraniye’de bunu gerçekleştireceğim. Bundan başka ayağı yere basabilen bir teşkilatlanma yapısının kurulması gerekiyor. Biz iki yıllık bir partiyiz ama yapacağımız daha çok iş var. Kurumsallığı oturtturmamız gerekiyor. Bizim şu an üyemiz olup yönetimde bulunan birçok kişi ilk defa bir siyasi partide görev almış. Dolayısıyla bu arkadaşlarımız teşkilat mensubiyetinden uzak kişiler. Onun için ayağı yere basan bir teşkilat yapısını inşallah bu dönem seçilirsem bu dönem uygulayacağız.
Gelecek projelerinizden yapmak istediklerinizden bahsettiniz. Siz Ümraniye’de göreve geldiğinizden günden bu zamana kadar Yüksel Karaçam başkanlığında İYİ Parti Ümraniye’de ne gibi değişiklikler oldu?
Göreve başladığımda 640 üyemiz vardı, şu an 1450 üyemiz var, üye sayımızda yüzde yüzden fazla artış sağladık. Göreve başladığımdan beri iki seçim geçirdik. İki defa kongre yaptık. Biz teşkilatlanmaya aslında ilçe olarak elimizde olmayan sebeplerden ötürü pek vakit ayıramadık. Bundan sonraki süreçte inşallah teşkilatlanmaya vakit ayıracağız. Ayrıca Ümraniye’nin sorunları yerinde tespit edeceğiz. Yerel yönetimde 4 tane Belediye Meclis üyemiz var bu sorunları dile getireceğiz.
‘‘ADAY BELİRLEMEDE FAZLA SEÇİCİ İMKÂNIMIZ OLMADI’’
31 Mart ve 23 Haziran seçim süreçleri geçirdiniz. İstanbul Büyükşehir’de istediğiniz başarıya ulaştınız. Sizce neden ilçe belediyesini kaybettiniz?
Ümraniye’nin seçmen yapısı çık farklı. Yani aday belirlemekte sıkıntı yaşıyoruz. Bir de ittifak ortağımız Cumhuriyet Halk Partisi’nin içindeki yapıdan kaynaklı aday belirlemede bir sıkıntı yaşadık. Bir anda ittifak içinde bulduk kendimizi. Fazla seçici imkânımız olmadı.
‘‘ÜMRANİYE’NİN YARARINA OLACAK MESELELERDE İDEOLOJİK YAKLAŞILMAMASI GEREKİYOR’’
Seçimde Ümraniye Belediyesi’ni AK Parti kazandı. Ümraniye Belediyesi’nin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Vaat edilen projeler gerçekleşiyor mu?
Ben Ümraniye adına ümitliyim. Her şeyden önce yeni bir isimle yeni bir ekiple sorunların üzerine gidildiği kanaatindeyim. Biz de bunun takipçisiyiz. Şu anda Ümraniye Belediye Meclisi’nde iktidar partisin dışında iki muhalefet partisinin grubu var. Ben özellikle kendi grubumuz için şunu söyleyeyim; sorularla değil de öneriler ile meclis çalışmalarına katılmasını isterim. Ümraniye halkının yanında nasıl olabiliriz, sorunlarına nasıl çözüm olabiliriz? Hep bu yöndeyim. Polemiklerden uzak yapıcı olmak gerekir. Genel politikadan uzak yerel sorunlara eğilmesi gerektiğini her zaman arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Belediyeyle ilgili önerge verilecekse Ümraniye’nin yararına olacak tekliflerin verilmesini soru önergelerinden mümkün olduğu kadar kaçınılması gerektiğini öneriyorum. Mahallelerin sorunları hakkında delegelerden gelen bilgileri meclise teklif yoluyla taşınması gerektiğine inanıyorum. Böyle bir yapıyla bu mantıkla çalışmak istiyorum. Ümraniye’nin yararına olacak meselelerde ideolojik yaklaşılmaması veya polemikten uzak durulması gerektiğine inanıyorum.
‘‘ÜMRANİYE’NİN TEMEL PROBLEMİ İMAR VE İŞSİZLİK’’
Yeniden ilçe başkanı olduğunuz takdirde önceden gördüğünüz veya size iletilen Ümraniye’deki başlıca sıkıntılar nedir? Bu sıkıntıların çözümü için nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Ümraniye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi özellikle 2B’den kaynaklanan imarla ilgili bir sıkıntısı var. Elmalıkent, Top Ağacı, Karabekir, Hekimbaşı, Adem Yavuz gibi başlıca yerler büyük risk altında. İstanbul’un bir gerçeği var ki deprem. Bir an önce bu yerler için gerekli çözümün bulunması gerekiyor. Bu sorunun ihmal edilebilecek ya da ötelenecek bir durumu yok. Hem imar hem de kentsel dönüşümle ilgili bir an önce ne yapılması gerekiyorsa uygulama geçilmelidir. Bu olmazsa olmazdır siyaset üstü bir konudur. Bu sorun bir an çözülerek Ümraniye yaşanabilir ve çağdaş bir yapıya kavuşturulmalıdır. En büyük öncelik bence şu an budur. İkinci büyük problem tabi ki işsizlik. Ümraniye daha çok emekçi kesimin yerleştiği bir bölge. İşsizlik ile ilgili yerel yönetimlerin çözüm yolları araması, mesleki eğitim ve istihdam açısından da çeşitli çalışmalar yapması gerekiyor. Neticede belediyenin bu konuda bazı imkanları var. Bu iki meselenin çözümü olmazsa olmazdır.
‘‘DELEGELERİMİZİN DE TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMASINI BEKLİYORUM’’
Kongreye az biz zaman kaldı, kongre öncesinde delegelerinize iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Eğer bir delegemiz kongreyi bitirip işlevi bitecek mantığıyla hareket ediyorsa ben o delegenin oyuna talip değilim. Ben delegelerin partinin tüm faaliyetlerinde olması istiyorum. Delegelerden aktif katkı sunmasını bekliyorum. Kendi mahallesinde, sokağında, evinde partinin politikalarından tutun da üyelik çabalarına girmesini arzu ediyorum. Ben her ne kadar ilçe başkanı sorumluluk sahibi olsam da yetki delegelerimizde. Biz birlikte yöneteceğiz. Delegelerimizin de taşın altına elini koymasını bekliyorum.
‘‘ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE BİR ERKEN SEÇİM BEKLEMİYORUM’’
Ülkemiz bir ekonomik sıkıntıdan geçiyor. Ufukta bir erken seçim ihtimali görüyor musunuz? Erken seçim olursa İYİ Parti’nin seçime hazır olduğunu düşünüyor musunuz?
Ben önümüzdeki süreçte bir erken seçim beklemiyorum. Olur mu olur Türkiye’de siyasette 1 saat bile uzun bir süre. Bunun çok örneklerini de gördük, yaşadık. Bizim bu noktada hazırlıklı olmamız gerekiyor. İYİ Parti sadece seçimi hedefleyen değil, İYİ Parti’nin doğuş sebebinin temelinde raydan çıkan devlet sistemini tekrar rayına nasıl oturtturulması yatıyor. Biz İYİ Parti olarak günlük politika yapmıyoruz. Hukukun üstünlüğüne bağlı adalet, insan hakları, demokrasi, laik devlet sistemi, ötekileştirmeme, kutuplaştırmama bizim aklımızda sürekli bunlar vardır. Bu millete bu kadar ihanet edilmez bu milletin itikadını kimsenin örselemeye hakkı yoktur. Kişinin inançlarını, töresi, gelenekleri ötekileştirme sebebi olmamalıdır. Maalesef sadece bu dönemde değil son 20 yılda ülkemizde ötekileştirme ve korku imparatorluğu oluşturuldu. Bunları ülkemizin aşması gerekir. Ülkemizim milletler cemiyeti içinde hak ettiği yeri bulması da bunlardan geçiyor. Ben buna ulaşacağımıza inanıyorum. Bizim mücadelemiz bu yönde olacak.
‘‘BUNLARI KONUŞMAK İÇİN DAHA ÇOK ERKEN’’
İlçe başkanlığınız kazandığınız takdirde 2024 Yerel Seçimleri’nde belediye başkanlığı adaylığını düşünüyor musunuz?
Bunları konuşmak için daha çok erken. Şu anda böyle bir düşüncem hiç yok. Önümüzdeki süreç ne getirir bilemeyiz. Ben şu anda ilçe başkanlığına talibim. İlçe başkanlığı seçildiğim takdirde İYİ Parti’ye mesafe kat ettirmek için nelere yapabilirim onu düşünüyorum bunun hesabını yapıyorum. Yerel ve genel seçimleri düşünmek şahsım adına çok erken.
‘‘SEÇİM VAATLERİNİN TAKİPÇİSİYİZ’’
25 aradan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni Millet İttifakı kazandı. 23 Haziran’ın üzerinden 6-7 gibi süre geçti. Sayın İmamoğlu’nun seçim vaatlerinden herhangi birini yerine getirdiğini düşünüyor musunuz?
Öncelikle seçim vaatlerinin takipçisiyiz. Ekrem beyin seçim sürecinde ücretsiz süt dağıtım vaadi vardı, halk süt projesinin hayata geçirildiğini görüyoruz. Ne kadar mesafe kat ettiler bilmiyorum. Millet İttifakı olarak aramızda bir Katolik nikahı yok, biz seçim vaatlerinin en yakın takipçisiyiz. İlçede İsmet Yıldırım bizim için ne ise büyükşehir belediyesinde de Ekrem İmamoğlu aynı pozisyonda benim bakış açım öyle. Olumsuz icraatlarına eleştireceğiz olumsuz diyeceğiz olumlu icraatlarını da destekleyeceğiz, alkışlayacağız. Bunda hiçbir beis yok. Körü körüne de kimsenin savunucusu olmayız.
‘‘KEŞKE HİÇ ZAM OLMASA’’
İBB’nin ulaşıma yüzde 35 zammı tepkiyle karşılandı. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Keşke hiç zam olmasa her şeyden önce onu söyleyeyim. Ben ekonomistim. Bunlar ticari maksatla kurulmuş işletmeler değil fakat kendini de idame ettirmesi gerekiyor. İstanbul halkı lehine olacak en uygun rakamı bulmaları gerekiyordu zam anlamında. Vatandaş olarak 1 kuruş dahi fazla vermek bana zul gelir. Sonuçta Ekrem İmamoğlu tek başına vermedi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi bu kararı verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluk da AK Parti’nin elinde.
‘‘AMATÖR SPOR KULÜPLERİ BİZİM GELECEĞİMİZDİR, DESTEKLENMELERİ GEREKİYOR’’
Ümraniye temsil eden başarılı bir Ümraniyespor var? PTT 1. Ligi’nde mücadele veriyor. Ümraniyespor hakkında ne düşünüyorsunuz Süper Lig’de görebilecek miyiz?
İnşallah Süper Lig’e çıkar. Fakat ben sporun siyasete alet edilmesini doğru bulmuyorum. Amatör spor kulüplerinin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Ümraniye’de çok sayıda amatör spor kulübü faaliyet gösteriyor. Birinci önceliğimiz amatör spor kulüpleri olmalıdır. Çünkü amatör spor kulüplerimiz bizim geleceğimiz. Çocuklarımızı sokaktaki tehlikeden ancak bu amatör spor kulüplerine göndererek kurtarabiliriz.
Son olarak Ümraniyelilere bizim vasıtamızla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Allah felaketlerden tüm halkımızı korusun. Deprem riski İstanbullular için her zaman var. Mutlu bir gelecek diliyorum. Biz mücadeleye yeni başladık. İYİ Parti olarak güçlendirilmiş bir parlamenter sisteme dönüş için çalışacağız ve bu konuda mücadeleden yılmayacağız. İYİ Parti’ye gönül vermiş arkadaşlarımdan da bu konuyu her yerde anlatmalarını rica ediyorum.
Yorum Yazın