Dolar 36,4464
%0.03
Euro 38,3392
%0.46
Altın 3.409,780
%-1.35
Bist-100 9.452,00
%-1.29

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

BAŞBAKAN YARDIMCISI KURTULMUŞ'TAN KÜÇÜKÇEKMECE'DE ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR…

  • İstanbul Gündemi
  • 08.12.2014 - 00:17

BAŞBAKAN YARDIMCISI KURTULMUŞ’TAN KÜÇÜKÇEKMECE’DE ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR…

‘’BM; barışı sağlayan bir örgüt değil, savaşın alt yapısını hazırlayan bir örgüt haline gelmiştir’’

‘’Türkiye; birlikte barış içinde yaşama anlayışıyla yeni bir pax kurabilir’’

‘’Müslüman dünyası özür dilemeci bir politika ile hareket etmemelidir’’

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Küçükçekmece’deki Avrasya Bir Vakfı tarafından düzenlenen konferansta bürokratlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Programa Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ve çok sayıda dernek üyesi de katıldı.

‘’Türkiye’nin yeni bir pakt oluşturmada yeterli potansiyeli var mıdır? Yeni dünyada Türkiye’nin yeri nasıl olmalıdır?’’ sorularına cevap aranılan konferansta Kurtulmuş önemli açıklamalar yaptı.

“ADALET PRENSİBİ ÇERÇEVESİNDE YENİ BİR PAX KURABİLİRİZ”

Türkiye’nin önemli bir medeniyet havzasına öncülük ettiğini belirten Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin bir küresel pax kurmasının mümkün olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Batı medeniyeti yani son üç asırdır hakim olan medeniyet bu soruya tek bir cevap veriyor. Hegemonya. Kim hakimse, kim hegemonya sahibiyse, siyasi, askeri, iktisadi, silah gücü kimin fazlaysa o gücünü kullanacak ve sistemi onun istekleri çerçevesinde oluşturacağız demektir. Bunun sonuçları bugün ortadadır. Halbuki bizim medeniyetimiz hegemonya kavramı üzerine oturmaz. Pax Ottomana (Osmanlı Devleti) birlikte barış içinde yaşamayı kabul eder. Hegemonya da ben asılımdır, benim çizdiğim düzende sana da yer vardır anlayışı vardır. Bizde, insanların milletlerin yaradılışta eşitliği prensibi ve bunun çerçevesinde çok kültürlü, çok etnik yapılı, çok farklı dinlerden oluşan tarihi mirasımız da oturan insanların birlikte barış içinde yaşaması prensibi vardır. Dolayısıyla her türlü küresel ölçekte birlikte barış içinde yaşamayı esas alırsanız, küresel düzeni de böyle kurarsınız. Hoşgörü üzerine, birlikte barış içinde yaşamak üzerine, insanların dinine ibadetine, ticaretine, seyahatine saygı duyma üzerine bugünün dünyasının ihtiyaç duyduğu meseleleri ortaya koyabilir, yeni bir paksın adalet prensibi etrafında yeniden kurabileceğimize inanıyorum. Çok çalışmamız lazım, siyaset üreten merkezlerin özgüveni yüksek çalışmaları ortaya koyması gerekiyor. Kamuoyunun da desteğiyle bu çalışmaların çoğaltılması mümkündür.”

“70 MİLLETİN BİRARADA OLDUĞU FİLİSTİNDE ATALARIMIZ 400 YIL HÜKÜM SÜRDÜ”

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük medeniyetimizin en önemli yumuşak gücü budur. Dayatma yoktur, ötekileştirme yoktur. Bizim medeniyetimizde saygı kavramı vardır. Farklı din, mezhep, hayat tarzı kültürü benimseyerek yaşayanlara saygı duymak vardır. Bu böyle olduğu için birlikte barış içinde yaşamanın mümkün olduğu asırları hep beraber yaşadık. İsrail yeni bir ulusal yasa çıkaracak, öyle bir noktaya gelecek ki, Yahudi olmayanlar ikinci sınıf kabul edilecek. Bu kadar çok kavganın yaşandığı Filistin topraklarında bizim atalarımız 400 sene hüküm sürdüler. Bir tane kavga yok, bir tane insan herhangi bir nedenle diğerine karışmıyor, Allahu Ekber sesleriyle, kilise çanları, Tevrat sesleri birbirine karışmış durumdaydı. Kimse kimseye karışmıyor. Demekki bir pax sağlanıyor. 70 küsür milletin bir arada olduğu, bütün meşrep ve mezhepleriyle bir arada olduğu Filistin’de sağlanıyordu, bugünün dünyasında da sağlanabilir”

“ALTERNATİF BİR SİSTEME İHTİYACIMIZ VAR”

Birleşmiş Milletler’in bugün barışı sağlayan bir örgüt değil, savaşın alt yapısını hazırlayan bir örgüt haline geldiğini belirten Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin BM’in yapısının gözden geçirilmesi fikrini tüm dünyaya teklif edebilecek gücü olduğunu da ifade ederek şunları söyledi:
“BM bugün barışı sağlayan bir örgüt olmasını bırakın, savaşın alt yapısını sağlayan bir örgüt haline geldi. Dünya ülkeleri arasında temsili adalet yok. Birlikte barış içinde yaşatmayı, savaşları durdurma becerisini kaybetmiş bir dünya sistemiyle karşı karşıyayız. Krizler devam ediyor . Hegomonyayı esas alan bu sistemin sorunları çözme imkanı kalmamıştır. Alternatif bir sisteme ihtiyaç vardır. Türkiye tarihten getirdiği büyük tarihsel birikimi, bugünün dünyasında da ortaya koyabilir. Büyük medeniyet birikimimizin bugünlerde daha çok dile getirilmesi gerekiyor.  BM yeniden yapılanması nasıl olur? Türkiye’nin bugün bütün dünyaya bu soruyu teklif edecek gücü var. 10 sene önce, 20 sene önce bir kıymeti yoktu. Ancak bugün, IMF’ ye 5 milyar dolar katkıda bulunma sözü vermiş bir Türkiyesiniz. Gücümüz bütünüyle bunları yapmaya yeterli olmayabilir. Ancak daha da geliştikçe ve söylediklerimize paydaşlar buldukça, tüm bunlar gerçekleştirilebilir.”

IŞID’in İslam la terörü eşdeğer haline getirmeye çalışan anlayışla İslam dünyasının ağır psikolojik baskılar altında olduğunu da sözlerine ekleyen Kurtulmuş, Müslüman dünyasının özür dilemeci bir politikayla hareket etmemesi gerektiğini ifade etti.

Konferans sonunda İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’a günün anısına plaket verdi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.