Akın Gürkan ‘Tüyü bitmemiş yetimin hakkı yendi’
- İstanbul Gündemi
- 08.04.2022 - 14:05
Tuzla Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Oturumunda konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Akın Gürkan, 2021 yılı denetim komisyonu raporu ve faaliyet raporunu değerlendirdi.
Akın Gürkan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
“AK Partili 2 üye 45 gün boyunca 4-5 yapraklık rapor hazırlamış”
“Denetim komisyonu toplam 3 kişiden oluşuyor. Üyelerden ikisi AK Parti’den, 1 tanesi de CHP’den. Bu komisyon 45 gün boyunca incelemelerde bulunuyor. Hazırlanan raporların tamamını inceledim. Bunun içinde yasal dayanaklar, kanun maddeleri, belediyenin gelirini-giderini gösteren standart tablolar ve en son bölümde de her şeyin komisyonca uygun olduğunu belirten sonuç yazıldı. AK Partili 2 üye 45 gün boyunca 4-5 yapraklık rapor hazırlamış. Bunların da hepsi belediyenin standart hazırladığı tablolar. Komisyona ne başkan, ne de başkan yardımcısı olmayan Rıza Çalasın ise 11 sayfalık bir çalışma yaparak bu rapora şerh düşmüş. Allah’tan Rıza Bey komisyonda. Yoksa hiçbir şeyden haberimiz olmayacaktı. Denetim komisyon raporuna baktığımızda 2021 yılı bütçesinde gelir tahmini 464 milyon 585 bin TL iken, gerçekleşen bütçe 490 milyon 11 bin TL oldu. 2021 tahmini gider bütçesi 445 milyon 100 bin TL iken, gerçekleşen bütçe 445 milyon 93 bin TL oldu. Burada gerçekleşme uygun durumdadır. Bunun için belediyeye teşekkür ediyoruz.”
“Belediye bildiğini okuyor”
“Rıza Çalasın’ın yaptığı denetim sonucunda düştüğü şerhlere baktığımızda 2016 ve 2019 yıllarındaki Sayıştay raporlarında, Tuzla Belediyesi defalarca uyarılmasına rağmen hiçbir değişikliğin olmadığı ve belediyenin bildiğini okumaya devam ettiği açıkça görülmektedir. Raporda 2019, 2020 ve 2021 denetim sürecinde belirgin olarak tespit edilen husus, Tuzla Belediyesi yaptığı ihalelerin genel çoğunluğuna aynı firmaların girdiği ve kazandığı ifade edilmiş. Belediye açık ihalelerine EKAP’tan belge alan firma sayısı çok olsa da müracaat sayısının az olmasının sebebi firmaların elenmesi oldu. Bu elenmelerin sebebi ise basit gerekçeler olması dikkat çekti. Bu elemelerin çoğunluğu EKAP üzerinde firmaların bilgilerini eksik girmesi şeklinde oldu. Raporda, 2019 ve 2020 yıllarında da yapılan ihalelerin geçmişten beri iş yaptığı belli firmalar ile mensubu bulunduğu partililere ve yakınlara aktarıldığı söyleniyor. Özetle raporda, katılan firma sayısının azlığı, aynı kişilere ait farklı firmalar ile ihalelere girilmesi gibi kamu zararı, yani tüyü bitmemiş yetimin hakkının yenildiği buradan anlaşıldı.”
“Bu durumların devam etmesi oldukça üzücü ve kaygı vericidir”
“Yaklaşık maliyet oluşturmak için firmalardan teklifler aldınız. Bu firmalar da ihaleye katıldı. Bu ihale kanununa uygun değil. İhaleye giren firmalar arasında rekabet ortamı oluşmadı. Yani kamu zararı oluştu. Ülkemizde yoksulluğun her geçen gün artarak ve derinleşerek devam ettiği bu günlerde bile bu durumların devam etmesi oldukça üzücü ve kaygı vericidir. Kamuda oluşan bu zarar ve birilerine yarattığınız fırsatlar, diğer insanlara fırsat eşitsizliği olarak yansımakta. Bu fırsat eşitsizliği sonucu oluşan derin yoksulluk işin böyle gitmesi durumunda aktarılacak ve büyüyerek devam edecektir.”
“Çok yüksek fiyatlara ihalelerin verildiği tespit edildi”
“Aynı yıl içerisinde, aynı içerikte olmasına ve tek seferde alınmasında hiçbir sakınca olmamasına rağmen bazı ihaleleri açık ihale sınırının altına çekerek veya birden fazla ihaleye bölerek doğrudan temin limitine getirerek 3 teklif alıp ihaleyi belirli firmalara raporun itiraz şerhinde görülüyor. Bunun yanı sıra yapılan ihalelerde kamu çıkarı gözetilmediğinden çok yüksek fiyatlara ihalelerin verildiği tespit edildi. Bütçenin yüzde 25’i kadar ihale verilen TUZYAP’ın denetim komisyonu tarafından denetlenemediğinden ve bu kadar büyük bütçe aktarımı yapılan bir teşekkülün kar ve zarar paylaşımlarının yapılmadığından bahsediliyor. Yeni raporda kentsel dönüşüm işlerinin çoğunluğunun TUZYAP tarafından yapılıyor ve yaptırılıyor olmasını dile getiriyor ve bunun herhangi bir getirisi olup olmadığı soruluyor. 2021 yılındaki bütçenin yüzde 25’i arsa ve arazi satışından kaynaklandı. 2021 yılında yaklaşık 97 bin 429metreekare arsa satıldığı ve bunun bedelinin 95 milyon 818 bin TL olduğu ifade edildi. Rapor, belediyenin yaklaşık 50 milyon TL’den fazla faiz ödemesi olduğundan bahsediyor.”
“Belediyenin bu dönem içinde iyi bir yatırımı yok”
“2021 yılı pandemi şartlarının hakim olduğu bir yıl oldu. Belediyenin bu dönem içinde iyi bir yatırımı yok. Raporun birçok yerinde de ‘pandemi koşulları nedeniyle hedefe ulaşılmamıştır’ ibaresi yer alıyor. Tasarruf tedbirleri genelgesi doğrultusunda da birçok faaliyetin düştüğü ibareleri de yer alıyor.”
“Tuzla için bir vizyon proje yok”
“Tuzla’da görmeyi ümit ettiğimiz ağacı, peyzajı faaliyet raporunun sayfalarındaki resimlerde görebiliyoruz. Kitap kalın, baskısı kaliteli ama içinde Tuzla için rutinin dışında başka bir şey yok. Tuzla için bir vizyon proje yok. Belediye Başkanımız ‘deprem realitesini göz önünde bulundurarak kentsel dönüşüm alanında yıllardır yapmış olduğumuz çalışmaları 2021 yılında da sürdürdük’ dedi. Başkanın kentsel dönüşümden anladığı Beşevler’de 50-60 konutu yıkıp yerine bin konut yapmak, Birlik Sitesi gibi Tuzla’nın dokusuna hiç uygun olmayan kat ve yoğunlukta konutlar yaptırmak, rezerv alan ilan ederek Tuzla’nın ciğerleri olarak nitelendirilen alanları betonlaştırmak.”
“Sosyal donatı alanları artırılmadan yapılacak dönüşümler sakat doğacaktır”
“Kentsel dönüşüm, rantı yüksek olan bir takım alanlara ayrıcalıklı imar hakları vererek plan tadilatları şekilde yürütülmesi ileride kenti daha da sorunlu hale getirecektir. İmar hakları artırılarak, daha fazla emsal oranları verilerek, daha fazla nüfus çekilerek ama aynı oranda yeşil alanlar, sosyal donatı alanları artırılmadan yapılacak dönüşümler sakat doğacaktır. Geleceğin Tuzla’sını, İstanbul’unu hazırlamalıyız. Bunun için de çevresel, ekonomik, politik, sosyal, demografik, kurumsal araçları ile tam olarak düşünülmüş bütüncül bir planlamayla hazırlamalıyız.”
“Belediyenin bir devlet kurumu olduğunu unutmayın”
“Belediyede adama göre muameleden personeller bir bıkmış durumda. Belediyenin bir devlet kurumu olduğunu unutmayın. Yaptığınız yoğun rotasyonlarla kurumun hafızasını yok etmeye devam ediyorsunuz. Devlet aklı diye bir şey vardır. Ülkemizde olduğu gibi belediyede devlet aklı yok ediliyor.”
“Devşirilen haksız ranta karşıyız”
“Biz yatırımlara karşı değiliz. Buradan devşirilen haksız ranta karşıyız. Osmangazi Köprüsü’nü bu sebeple eleştiriyoruz. Çanakkale Köprüsü’nü bu ekonomik krizde yapım zamanlamasının yerinde olmadığı ve trafik açısından o bölgede böyle bir yatırıma ihtiyaç olmadığı için eleştiriyoruz. Kanal İstanbul ise bunların yanından geçmeyecek derecede fazla olumsuzluklar içeriği için karşı çıkıyoruz. TÜİK’e göre son 3 yılda yoksul sayısı 1.5 ile 2 milyon arasında arttı. Açıklanan sınırlar baz alındığında Türkiye’de 10.7 milyon kişi aç, 54 milyonu ise yoksul. Türkiye’nin, Avrupa ve dünya geneline göre kişi başına ortalama et tüketimi çok az.”
Göksenin Aktaş-İstanbul Gündemi
Yorum Yazın