Dolar 34,1618
%0.16
Euro 38,0466
%-0.32
Altın 2.922,490
%0.27
Bist-100 9.891,00
%-1.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

AFAD Kahramanmaraş depremi raporunu yayınladı

  • İstanbul Gündemi
  • 08.03.2023 - 10:58

6 Şubat tarihinde, Kahramanmaraş Pazarcık üssünde 10 ili etkileyen bir deprem gerçekleşmişti. Kahramanmaraş üssünde gerçekleşen bu deprem, can ve mal kaybının sayısı oldukça fazlaydı. AFAD yetkilileri,  yaptığı çalışmalar sonrasında depreme yönelik raporlarını yayınladı.

 

SAHADA YAPILAN ÇALIŞMALARIN SONUÇLARI AÇIKLADI

AFAD yetkilileri, depremi oluşturan fayın tanımlanması ve bıraktığı hasar ile ilgili yoğun bir çalışma yaptı. Bu çalışma sonucunda, yapısal hasar tespiti de gerçekleştirildi. Bölgede yapılan incelemelere göre, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Elazığ, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Osmaniye illerinin Kahramanmaraş üssünde yaşanan her iki depremden de oldukça etkilendiği vurgulandı. AFAD tarafından hazırlanan raporda, hasarın büyük olduğu ve depremin çok şiddetli bir şekilde hissedildiği belirtildi. Aynı zamanda, depremin tam olarak 108 bin 812 km bir alanı etkilediği açıklandı.

“YUMUŞAK ZEMİNLERDE HASAR BÜYÜK”

Depremden etkilenen illerin tamamında çok büyük hasar olmasına karşın, AFAD yetkililerinden yeni bir açıklama daha geldi. Kahramanmaraş depremi ile ilgili oluşturdukları raporda “Özellikle yumuşak zeminde hasar büyük” açıklamalarında bulunan AFAD yetkilileri, yarıkların belirgin olduğunu da belirtti.

“HASAR ÇOK BÜYÜK”

AFAD yetkilileri, incelemelerini tamamlamalarının ardından; depremin etkilendiği iller ile ilgili, “Yapı elemanı, yumuşak kat hasarları, sıvılaşma nedeniyle binalarda oturma olması, yumuşak zeminde oluşan derin yarıklar, beton hasarları, dolgu duvarlarda oluşan büyük hasarlar, kırsal yapıda oluşan hasar ve yer değiştirme durumu var” dedi. Özellikle de yönetmeliğe uygun olmayan binalarda çok büyük hasar olduğunu belirten AFAD yetkilileri, bu binalarda yıkım oranının da çok yüksek olduğunu belirtti. Yetkililer; “ Yapıların hazırlanma aşamasındaki ihmalsizlik, çok büyük bir can kaybına sebep oldu.” dedi.

 

Naz Aydemir - İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.